Христо Стоичков е една от световните мегазвезди, които са потвърдили участието си в юбилейния Мач на златното поколение на румънския футбол, съобщи един от организаторите Георге Попеску.

На 25 май 2024 година бившите футболисти от Златното поколение на румънския футбол ще се сбогуват с феновете в гала-мач, който ще се проведе на "Арена Национала" в Букурещ. Срещу румънския национален отбор ще излезе сборна формация на световните звезди, чийто окончателен състав все още не е ясен.

Мачът ще започне в 20:30 часа, а звездите от славния период на румънския национален отбор, които писаха история в периода 1994-1998 година, начело с имена като Георге Хаджи, Георге Попеску , Дан Петреску и Илие Думитреску ще могат да бъдат видени "на работа" отново на терена.

Събитието отбелязва 30 години от най-доброто представяне, постигнато от румънския национален отбор. Тогава те бяха близо до участие на полуфинал на Световното първенство '94. Джика Попеску обясни също и кои световни легенди ще участват в този мач. Бившият играч на Барселона разкри някои от "класиците" на футбола. Новините около въпросния мач, както и всякаква информация, може да бъде намерена на специалната страница във фейсбук, посветена на събитието - Generația de Aur.

"Изключително сме щастливи, че без да съобщаваме имена от отбора от международни звезди, срещу които ще играем на 25 май, вече са продадени 42 000 билета. Смятам, че това е рекорд за събитие като това. Днес можем да съобщим имената на няколко човека, които вече потвърдиха участието си, сред които са Нуно Гомес, Кристиан Панучи, Кристиян Карембьо, Христо Стоичков, Ривалдо. Засега имаме две „Златни топки“ и имаме още имена, които ще обявим. Що се отнася до Ривалдо и Стоичков, надявам се да качат малко излишни килограми, защото преди няколко седмици Ривалдо изглеждаше дори по-добре, отколкото когато играеше. Христо има излишни килограми, така че това е добре, но Ривалдо ще бъде проблем за мен", коментира Джика  Попеску пред сайта flashscore.ro и не спира да се смее. "Не поканихме Кенет Андерсон (авторът на изравнителния гол за Швеция и пратил мача с Румъния в продълженията), защото рискувахме целият стадион да ни освирква".

Португалският специалист Жозе Моуриньо ще води звездния отбор в този демонстративен мач. Според Попеску, това е 90 % сигурно, но организаторите ще проведат още един финален разговор до няколко седмици в Лондон. Румънският отбор е ясен и включва всички звезди, а треньори ще бъдат Ангел Йорданеску и Габи Балинт.

И за да не изглеждат съвсем предали си, румънските ветерани вече мислят и как да се подготвят. "От 20 или 25 април ще се опитаме да се раздвижим, тоест да тренираме на стадион "Триумфалната арка", което е един месец преди мача. Надявам се, че в тези занимания няма да дадем много жертви, защото ние вече не сме с двигателите от преди 20 години. Честно казано бих искал да играя в средата, защото ако ще бъда в защита ще има големи пространства и нямам физическата кондиция да тичам след Ривалдо или Нуно Гомеш, който е в страхотна физическа форма. Но ще имаме състав от 24-26 играчи, така че ще има промени. А и много от бившите ми колеги от националния отбор отслабнаха напоследък, което е доказателство че искат да изглеждат добре на това събитие“, подчерта Попеску.

"Радвам се, че има голям интерес към този мач, но вече се убедих колко е трудно да се играе на 55-60 години. Възрастта не прощава на никого. Бяхме толкова красиво и необикновено поколение, Мисля, че светът няма да ни се смее, но е момент, който можем да го направим този прощален мач. Не знам за другите, но след 25-и май аз повече няма да играя", казва роденият през 1967-а година в Калафат Георге Попеску.