Единственият българин, носител на “Златната топка” и голмайстор от Мондиал 1994 в САЩ - Христо Стоичков, направи специално посещение в Шумен. Той се срещна със своите фенове в града в местната спортна зала, а на пресконференция преди официалното събитие говори за важността от развитието на спорта сред подрастващите.

"Най-важното е да върнем училищният спорт. В училището трябва да има спорт. Аз само чаках да удари звънеца и бях на игрището и ги привиквах един по един, 10-15 минути, колкото е междучасието, веднага се почваше да се играе. Най-лошото е, че днес започваме да ги сравняваме. Искат да ги сравняват с мен или с други спортисти. Много пъти им казвам на децата – не се сравнявайте с нас, прокарвайте вашия път. Нека ние да говорим за вашия път, не вие да говорите за нашия. Ние сме го минали, той е в историята. Вие си прокарайте път, нека ние да говорим за вашия път. Ако чакаме само да ги сравняваме, това е един голям проблем за нашето общество, майки, бащи, баби и дядовци, казвайки им - ти трябва да станеш като него, ти това трябва да направиш. Ходят на стадиона и ги хокат. Ненавиждам такива работи. Много пъти съм гонил майки и бащи от стадиона, защото в крайна сметка аз съм родителя там, аз съм треньора, аз трябва да се грижа за това дете, да го прегърна, да го взема при мен, да му кажа две сладки приказки. Кой не греши? Аз съм грешал много пъти. имаме много диаманти, които няма кой да ги полира. Един диамант да го полираш не е лесно”, каза Стоичков.

Бронзовият медалист от САЩ ‘94 сподели мнението, че България отново ще има големи спортни успехи, ако има кой да работи с мотивацията и дисциплината на младите таланти.

“Трябва дисциплина, отговорност, характер, отношение. Когато са най-трудните моменти, трябва да го превъзмогнеш това. На мен не ми е било лесно, на всеки три дни да бъда на сто процента готов, но мотивацията е голямо нещо, а мотивацията идва от семейството, от отбора, от треньора, от всички, които са свързани с отбора. Мотивацията ние я нямаме. Не можеш да накараш днес едно дете да излезе на улицата и да отиде да играе, първо, защото няма и къде, а мотивацията е много важна”, допълни Стоичков.

Последвайте каналите ни в: