Украинският футболист на Арсенал Олександър Зинченко изяви готовност веднага да зареже кариерата си и да се завърне в родината си да се бие във войната срещу Русия, ако бъде призован от армията за това. 27-годишният играч разкри още, че до момента е дарил над 1 млн. паунда в помощ на своите сънародници.

Украинският национал гостува в предаването BBC Newsnight, където беше запитан дали има готовност да сложи униформа и да вземе оръжие, ако се наложи.

“Мисля, че отговорът е ясен: ще отида да се бия”, отговори Зинченко.

Бившият играч на Манчестър Сити сподели, че има приятели от ученическите години, които в момента са на фронта.

“Трудно е да приемеш, че доскоро с тях бяхме в едно и също училище. Играехме футбол в училищния двор или на стадиона, а в момента те трябва да защитават родината ни”, продължи Зинченко.

“И, честно казано, това е трудно за възприемане, но така стоят нещата. Не можем да се откажем”.

“Знам, че вероятно някои хора си мислят, че за мен е много по-лесно, след като съм си в Лондон, а не в Украйна. Наистина се надявам тази война да приключи скоро.”

Като 19-годишен Зинченко мина през руския Уфа, но уточни, че вече не си говори с никого от въпросните бивши съотборници от този период.

“От началото на руската инвазия много малко от тях са ми писали, но не мога да ги обвинявам, защото те не са виновни. Не мога да им кажа да излязат на протест, защото съм наясно, че ще бъдат хвърлени в затвора”.

“Никога няма да забравим какво ни причиниха руснаците. Те ни наричаха “братя и сестри”, но нападението показа, че няма как повече да сме приятели с тях. И на това ще науча децата ми, а те ще научат своите. Знам за стотици деца, чиито родители са били убити във войната. Това е неприемливо!”

“Точно сега няма как да бъда по-горд от това, че съм украинец. Мечтата ми е войната да приключи скоро и да изградим страната си наново по начина, по който искаме”, завърши Зинченко.

Последвайте каналите ни в: