Досегашният главен методист на юношеските национални отбори на България Лъчезар Димов бе повишен в длъжност Директор развитие на детско-юношески футбол. Димов се присъедини към екипа на БФС през лятото на 2022 г. и за по-малко от 2 години в ролята си на главен методист успя да изгради единна методология и философия за развитието на националните отбори, интегрирайки най-модерните европейски практики. Сред ключовите проекти, ръководени от Лъчезар Димов, е Турнир на талантите - уникална по рода си надпревара, която включва проектонационални селекции до 14 г. от 6 различни области на България. В края на миналата година Димов представи и книгата си „Пътят на таланта“, която разкрива философията на БФС за работата в детско-юношеския футбол и развитието на подрастващите.

“Благодаря на ръководството на Българския футболен съюз за гласуваното доверие. Оттук нататък наред с досегашните ми функции, които съм изпълнявал като главен методист и отговорник за юношеските национални отбори, проектонационали, разпознаване и развиване на таланти, ще отговарям и за цялостното развитие на детско-юношеския футбол”, заяви Лъчезар Димов.

Преди да се присъедини към екипа на БФС, той натрупва солиден опит като треньор и анализатор в германския футбол и по-конкретно - в школата на ФК Кьолн, както и в Германския футболен съюз. Димов получава дипломата си в специалността „Спортни науки и треньорска дейност“ в един от най-престижните спортни университети в света – този в Кьолн, а впоследствие завършва успешно и курса на УЕФА Академия по Футболен мениджмънт (UEFA CFM). През 2014 г. започва обучение, а по-късно и работа като анализатор към националните отбори на Германия под ръководството на тогавашния селекционер Йоаким Льов. През 2016 г. стартира и като треньор в детско-юношеската школа на Кьолн, където се запознава отблизо с модерната треньорска методология, която впоследствие успява да интегрира успешно и на родна земя.