Сегашният доставчик на спортна екипировка на германския национален отбор Adidas обяви, че ще премахне от асортимента си фланелката на Бундестима с номер 44, съобщава “Билд”. Причината е в дизайна на цифрите, който твърде много напомня на използваната от националсоциалистите руна SS - забранен в Германия символ за нацистката паравоенна организация "Schutzstaffel" по времето на Адолф Хитлер.

Говорителят на Adidas Оливер Брюген заяви: "Ще блокираме номер 44 възможно най-бързо. В Adidas работят хора от около 100 нации, нашата компания се застъпва за насърчаване на многообразието и приобщаването и като компания водим активна кампания срещу ксенофобията, антисемитизма, насилието и омразата във всички форми.

Adidas has announced it will remove the number 44 for the German national team's shirt from its range due to the design of the numbers, too reminiscent of the SS rune used by the National Socialists, a forbidden symbol for Hitler's 'Schutzstaffel'

Adidas spokesman Oliver… pic.twitter.com/w7lxyOu3cy

— Bayern & Germany (@iMiaSanMia) April 1, 2024

Всякакви опити за насърчаване на разделението или изключващите възгледи не са част от нашите ценности като марка и категорично отхвърляме всякакви предположения, че това е било наше намерение. Нашата компания се застъпва за насърчаване на разнообразието и приобщаването”.

Германският футболен съюз пък заяви, че не е наясно с въпроса, но също така ясно се разграничи от всякакви крайнодесни идеи.

Последвайте каналите ни в: