В неделя Ливърпул успя да излезе начело във Висшата лига на Англия и до края на сезона държи съдбата в собствените си ръце. Това стана факт, след като тимът на Юрген Клоп обърна Брайтън от 0:1 до 2:1, а малко след това конкурентите Манчестър Сити и Арсенал записаха 0:0 в дербито помежду си. Това донесе две точки аванс на мърсисайдци на върха при оставащи по девет мача и за трите състава.

В ексклузивно интервю за колегите от Sportal.hu халфът на Ливърпул Доминик Собослай коментира шансовете на “червените”.

Колко трудно е за един отбор, след като още във втората минута планът се променя?
Това не беше идеалното начало, но през сезона вече имаше няколко случаи, в които се налагаше да правим обрат. Сценарият се повтори отново и макар да не беше лесно, успяхме да спечелим трите точки.

Какво поиска Юрген Клоп от вас на почивката?
В действителност не се промени нещо кой знае какво. Той просто ни окуражи, че е необходимо да продължим оттам, където спряхме в края на полувремето. Ние създавахме положения и знаехме, че в един момент головете ще дойдат. Така и се случи. Дори след като обърнахме резултат в наша полза, създадохме още няколко положения. За наша радост попадението на Мохамед Салах за 2:1 се оказа достатъчно за победа. Ясно е, че щеше да бъде по-добре, ако по-рано си бяхме решили всичко, за да не се налага да се притесняваме до последната минута, че може да допуснем гол.

А на какъв резултат се надяваше в мача Манчестър Сити - Арсенал?
Надявах се на равенство, така че за наша радост този ден всичко се получи за нас.

Какво може да реши борбата за титлата между трите състава?
Остават ни по девет мача, а в момента ние сме начело. Това означава, че държим съдбата си в наши ръце. Ако до края на допуснем грешка, то златните медали ще са за нас. Така сега за нас всичко зависи от това дали можем да бъде перфектни. С всеки изминал двубой се развиваме, но пък няма смисъл да гледаме по-напред от следващия ни двубой, който е в четвъртък срещу Шефилд Юнайтед.

Наслаждавате ли се на случващото се? Такава свирепа конкуренция не си срещал дори в Лайпциг и Залцбург?
Със сигурност за мен това е нещо ново, но пък ми харесва. Ред Бул (Залцбург) превъзхожда останалите в Бундеслигата на Австрия толкова много, че за отбора не е проблем да печели титлата. После в РБ (Лайпциг) пък, освен двата успеха в Купата на Германия, предимно се борехме за място в Шампионската лига. В същото време сега в Ливърпул, освен триумфа за Карабао Къп, се целим в титлата във Висшата лига и трофея в Лига Европа.

Едно от най-големите предизвикателства в Премиър лийг е да играеш с Шефилд Юнайтед през есента, което е напълно различно от това да се изправиш срещу тях през пролетта, когато всеки мач вече е като финал. Как може да се справите с напрежението?
Бих спорил за това дотам, че последните девет двубоя наистина са като финали. Но напрежението го има и през есента, защото ако допуснеш две загуби, вече може да си на 6 точки от съперниците си. Но каквото и да си говорим, всяка една от оставащите девет срещи трябва да бъде изиграна все едно е последна. А и след като Арсенал загуби точки в неделя, вече не се налага в някой от оставащите двубои да се трябва да вкараме 16 гола.

Последвайте каналите ни в: