Един от най-великите български футболисти - Красимир Балъков, навършва 58 години днес. Легендарният плеймейкър е роден на 29 март 1966 г. във Велико Търново. Бала започва кариерата си в Етър през 1983 г. Той напуска "виолетовите" в края на 1990 г. в посока Спортинг (Лисабон), като през лятото на същата година кара летен лагер в ЦСКА. През 1991-а Краси се връща в България за награждаването на Етър като шампион на България.

До 1995 г. той се превръща в една от големите звезди на португалското първенство - печели Купата и Суперкупата на Португалия. След това преминава в Щутгарт, където също се превръща в една от най-големите легенди - през 1997-а грабва Купата на Германия с швабите, а следващия сезон извежда тима до финал за КНК, загубен с 0:1 от Челси.

За националния отбор Бала има 92 мача и 16 попадения, като заедно с Христо Стоичков са единствените българи, попаднали в идеалния отбор на световно първенство. Бронзовият медалист от Мондиал'94 е Футболист на България за 1995 и 1997 г. Като треньор Балъков е бил начело на Грасхопър, Санкт Гален, Черноморец (Бургас), Хайдук (Сплит), Кайзерслаутерн, Литекс, Етър, ЦСКА 1948, Септември (София) и националния отбор. 

Екипът на Sportal.bg честити рождения ден на Краси Балъков и му пожелава здраве и успехи!

Последвайте каналите ни в: