Световната федерация по футбол (ФИФА) и Европейската централа (УЕФА) изпратиха официално писмо до Испанската структура (РФЕФ) с искане за подробна информация след арестите, извършени миналата седмица като част от антикорупционно разследване в страната.

Генералният секретар на ФИФА Матиас Графстрьом и генералният секретар на УЕФА Теодор Теодоридис изпратиха съвместно писмо до Педро Роча, президент на управителния комитет на РФЕФ, изразявайки своята загриженост и в същото време настоявайки да получат повече информация.

Репортер на агенция Ройтерс е видял въпросния документ, като двете световни футболни структури са питали за естеството на обвиненията, както и кой е разследван. РФЕФ уволни и двама ръководители миналата седмица, за които каза, че са свързани с разследване за корупция в размер на няколко милиона евро.

Полицията вече претърси както офисите на Испанската футболна федерация, както и апартамент на вече бившия й президент Луис Рубиалес. Освен това, седем души бяха арестувани в разследване за корупция във връзка със сделка за милиони евро, касаеща преместването на Суперкупата на Испания в Саудитска Арабия. За тази сделка настояваше самият Рубиалес, като твърдеше, че от незабележим мач го е превърнал в супершоу с голям награден фонд. А самият той многократно е отричал да е извършил нарушение.

Също така в писмото се казва, че двете световни структури във футбола очакват подробни детайли какво предстои като следващи стъпки в разследването и какви действия се очакват.

Испания е един от домакините на Световното първенство през 2030 г., заедно с Португалия и Мароко, но местната федерация трябва да се справя с доста проблеми от друго естество. През септември Рубиалес подаде оставка като президент на федерацията на страната, а месец по-късно получи забрана от ФИФА за всякакви футболни дейности за срок от три години заради обвинение, че е целунал футболистката Хенифер Ермосо по устните без съгласие след триумфа на Испания на Световното първенство за жени.

Рубиалес твърди, че това е било по взаимно съгласие и отрича да е извършил нарушение, но прокурор от Върховния съд на Испания иска присъда от две години и половина затвор ефективно за 46-годишния футболен функционер. Жалбата му срещу тригодишното наказание на Рубиалес беше отхвърлена от ФИФА през януари.

Но в писмото ФИФА пита Роча кога най-после временният управляващ комитет ще свика извънредно общо събрание, за да избере нов президент за остатъка от президентския мандат. Рубиалес беше избран през септември 2020-а година за срок от четири години, а новият президент ще има едва няколко месеца на поста преди да се влезе в нов редовен Конгрес.

World soccer governing body FIFA and its European counterpart UEFA have written to the Spanish Football Federation (RFEF) requesting a detailed update after arrests were made in a corruption probe last week in Spain. https://t.co/sRjClinHcP https://t.co/sRjClinHcP

— Reuters Sports (@ReutersSports) March 28, 2024
Последвайте каналите ни в: