ЦСКА - София се е заел с осъществяавнето на още един сериозен инфраструктурен проект освен предстоящата реконструкция на стадион "Българска армия".

"Червените" планират да изградят чисто нов тренировъчен комплекс в София, като вече са набелязали и място, където това да се случи и се водят преговори за придобиването му. Идеята е базата да се ползва за нуждите на детско-юношеската школа и да представлява по-модерна версия на "Червено знаме", разрушен през 2010 година за построяването на най-голямата спортна зала у нас "Арена София".

Комплексът, на който са израснали много от най-големите звезди на ЦСКА, към онази дата разполагаше със затревен футболен стадион с една трибуна, маломерен терен на сгурия, волейболна зала, административна сграда, няколко помощни съоръжения, два външни плувни басейна, кула за скокове, закрит плувен басейн с олимпийски размери, трамплини, тенис корт, фитнес, сауна и хотел. Използваше се от ДЮШ на ФК ЦСКА, ВК ЦСКА и от плувните отбори на ОСК ЦСКА. Сега единственият работещ обект от комплекса е волейболната зала "Васил Симов", а базата е собственост на държавната фирма "Сердика спортни имоти".

ЦСКА - София планира да изгради няколко терена с нормални размери и изкуствена настилка, както и общежитие за децата, които не са от София. Към момента много от тях живеят на хотел в столицата и се налага всеки ден да пътуват по няколко часа за училище и тренировка.

Както е известно, заниманията на голяма част от "червената" школа се провеждат на игрищата пред стадион "Българска армия". Съвсем скоро обаче това няма да е възможно, защото ще започне подготовка за реконструкция на съоръжението. Това ще наложи преместването на юношите на три локации - терените на ВТУ "Тодор Каблешков" в квартал "Слатина" (по-известни като ПЖИ), тренировъчните игрища зад фитнес център "Ситняково", които се намират в непоследствена близост до парка на "Военната академия", както и спартен комплекс "Бонсист" в Студенски град. Именно там някои от отборите може да играят мачовете си от първенствата на БФС.

Всички тези варианти обаче са временни, докато върви работата по изграждането на въпросния нов комплекс. Оптимистичните нагласи в Борисовата градина са, че това ще отнеме около две години. Когато базата е готова, там ще се премести цялата школа на ЦСКА - София, с изключение на втория отбор. Дубълът ще остане в Панчарево, където се готви и представителния тим.

Новите изкуствени терени ще могат да приемат мачове от елитните юношески първенства. Нещо, което в момента е невъзможно на игрищата пред "Армията" заради малките им размери и амортизирано състояние.

Припомняме, че преди време в ЦСКА - София имаха идея цялата школа да се премести в Панчарево. Тя обаче е неосъществима, тъй като там няма достатъчно терени, а от друга локацията не е благоприятна за децата от по-малките набори, които трябва да бъдат водени на тренировка от своите родители или да пътуват с градски транспорт. Освен това отдалечеността от София не е плюс за играждане на общежитие.

На пространството пред "Армията" пък вече никога няма да има терени. То ще бъде върнато на парковата среда в Борисовата градина, след като в следващите две години, докато трае реконструкцията, ще бъде неизползваемо. След това пък би останал проблемът с отдалечеността за някои деца и ограничението за автомобили около стадиона. А освен това би се налагало тренировъчните занимания да бъдат преустановянани в дните, когато на "Армията" има събития. Всички тези фактори са натежали при вземането на голямото решение за изграждане на чисто нова база за школата.

"Тема спорт"