Футболната конфедерация на Бразилия (КБФ) определи присъдите на бившите национали Робиньо и Дани Алвес по обвинения в изнасилване като "края на една от най-вредните глави за футбола в страната".

В свое изявление КБФ изрази солидарност с двете жертви и каза, че тяхното "смело отношение" трябва "да вдъхнови все повече жени да не мълчат пред лицето на подобни варварства".

"В среда, в която властва преувеличената представа за мъжественост, мъжете трябва да сме на първа линия, за да се борим не само със сексуалното насилие, но и с всички видове насилие", заявиха от Футболната конфедерация на Бразилия.

Робиньо беше осъден на девет години затвор от италиански съд през 2017 година за участие в групово изнасилване. Присъдата стана окончателна през 2022 година, а бившият футболист на Манчестър Сити и Реал Мадрид се предаде на властите.

Дани Алвес трябва да излежи четири години и половина зад решетките, след като испанският съд го призна за виновен по обвинение в изнасилване през февруари. Решението може да бъде обжалвано, но Алвес остава в ареста, след като до момента не е успял да плати гаранция от 1 милион евро.

"Жълтата фланелка, която бразилските футболисти носят на терена, е нещо повече от спортен екип. Точно както футболът е нещо повече от спорт за Бразилия. Тези, които я носят, трябва да защитават чувствата и ценностите на цялата страна, представена от тях. Срамно е един спортист да се чувства комфортно да извърши такова деяние, вярвайки, че това, което е постигнал чрез спорта, по някакъв начин ще го предпази от последващо наказание", се казва още в съобщението на Футболната конфедерация на Бразилия.