Сезонът в повечето първенства в Европа навлиза в заключителната си фаза. В големите пет шампионата на Англия, Испания, Италия, Германия и Франция остават по десет или по-малко кръга до края. Това е подходящ момент да обърнем внимание и на битката за "Златната обувка" през тази кампания, която поне доскоро бе доста интересна, но в последните седмици започва да изглежда все по-предрешена. Както е известно, това е наградата за най-добрия голмайстор в Европа за дадения сезон, като се вземат предвид само попаденията, които е отбелязал в първенството, в което се състезава.

За момента водач в битката за отличието е Хари Кейн, който се откъсна далеч напред на първата позиция в своеобразното класиране. Англичанинът пасна като дялан камък в Байерн и въпреки, че отборът му не се представя достатъчно убедително в Бундеслигата и е на път да загуби битката за титлата, Кейн не спира да бележи и има огромен шанс да вдигне "Златната обувка". До момента той има 31 гола на сметката си, като до края на сезона в Германия остават 8 кръга. Това е единственият недостатък за 30-годишния таран, тъй като в повечето останали първенства остават по 9 или 10 мача.

Но нека разгледаме по-подробно какво показва статистиката на Кейн през тази кампания в платформата Wyscout. Той е взел участие в 26 мача, като има средно по 1,04 гола на мач. Средно отправя по 3,77 удара на двубой, като близо половината (45,5%) са точни. Англичанинът прави по 2,05 дрибъла на мач (34,5% успешни) и влиза в 2,39 въздушни дуела (34,4% успешни).

Най-сериозният конкурент на Кейн в момента е Килиан Мбапе. Въпреки всички драми около себе си, французинът прави поредния си силен сезон за ПСЖ и има 24 гола в 23 мача в Лига 1. Той обаче изостава на 7 попадения зад Кейн, като също има само 8 кръга до края на първенството. Друг фактор в ущърб на Мбапе е фактът, че той вероятно ще получава все по-малко минути до края на сезона, след като тимът му вече е почти сигурен шампион, а футболистът даде ясно да се разбере, че си тръгва от "Парк де Пренс" през лятото.

Ето какво показва статистиката на Мбапе през тази кампания. Той бележи средно по 1,08 гола на мач, но отправя доста повече удари - по 4,62 (48,5% точни). Мбапе има и доста повече дрибли - 7,04 средно на двубой (47,8% успешни), но пък показателите му във въздушните дуели са слаби - 0,22 на мач и 0% спечелени.

Доскоро основен конкурент на Кейн бе лидерът на Интер Лаутаро Мартинес. Аржентинецът има 23 попадения на сметката си в 25 изиграни мача и до преди няколко седмици дишаше във врата на англичанина. Той обаче не се разписа в последните няколко мача за "нерадзурите", докато през това време Кейн не спираше да трупа попадения на сметката си и така се откъсна сериозно напред.

Статистическите показатели на Мартинес са следните. Той бележи средно по 0,92 гола на мач, като има средно по 3,04 удара на среща (47,4% точни), прави по 3 дрибъла (50,7% успешни) и влиза в 2,2 въздушни двубоя (40% успешни).

Приятната изненада в списъка на най-добрите голмайстори идва отново от Бундеслигата. Нападателят на Щутгарт Серу Гираси прави впечатляващ сезон и има 22 гола в 20 изиграни двубоя.

28-годишният гвинеец бележи средно по 1,22 гола на мач и отправя по 3,21 удара към противниковата врата (55,2% точни). Таранът има по 2,27 дрибъла, но повечето от тях са успешни - 73,2%. Той се справя силно и във въздушните дуели с бранителите, като има по 5,42 на двубой (44,9% успешни).

Миналогодишният носител на "Златната обувка" Ерлинг Холанд този сезон не е толкова безпощаден пред гола. До момента той има 18 попадения в 23 мача и шансовете отново да вземе този трофей са минимални, макар че не бива съвсем да го отписваме, имайки предвид на какво е способен. Освен това той има и едно важно предимство, а именно, че до края на сезона има да изиграе още 10 мача.

23-годишният норвежец през тази кампания бележи средно по 0,75 попадения на мач. Той успява да отправи по 3,48 удара (51,8% точни), но има по 1,13 дрибъла на двубой (44,4% успешни). Холанд не е и твърде убедителен във въздушните дуели през този сезон, като влиза в 3,06 на мач и печели 39,7% от тях.

Макар и с доста илюзорни шансове, в битката за голмайсторския приз може да се намесят още Лоис Опенда (19 гола), Джуд Белингам и Оли Уоткинс (16), Душан Влахович, Мохамед Салах, Борха Майорал, Джонатан Дейвид, Анте Будимир (15) и др.

Последвайте каналите ни в: