Спортният директор на Байерн (Мюнхен) Макс Еберл отговори на няколко от съществените въпроси по една от най-горещите теми в европейския футбол, а именно кой ще застане начело на баварците през лятото. Настоящият наставник Томас Тухел обяви вече преди седмици, че напуска “Алианц Арена” след края на сезона, а редица от най-нашумелите имена в треньорската професия са свързвани с работата в Байерн.

“За момента не съм говорил с нито един треньор и не съм получил нито одобрение, нито отказ. Нашият списък съдържа повече от четири имена, но не са и 40. Наш дълг е да обмислим всичко, имаме и някои необичайни идеи. Обменяме идеи, за да стигнем до най-доброто решение. Имаме нужда да опознаем хората и тяхното обкръжение. Искаме да идентифицираме много неща предварително и след това да проведем две или три дискусии. Бих бил много наивен, ако сега спомена желаното име и след това не успеем да го вземем. Може би най-доброто решение би било да намерим треньор, за когото не се говори в медиите. Тогава пък в медиите ще се появят заглавия “Байерн не успя да вземе Чаби Алонсо”, но може би това е съзнателно решение. Самият Чаби Алонсо игра за Байерн, познава клуба, но не искам да предизвиквам заглавия по темата. Той има договор с Байер, може да спечели дубъл в Германия и евентуално Лига Европа. Но ако се върнем на въпроса: има треньори, които си пасват с Байерн, да,” обяснява Еберл.

След това спортният директор бе насочен и към някои от другите наставници, някои от които сред най-популярните имена във футбола, за да коментира възможностите да се озове начело на баварците някой от тях.

Трябва ли новият треньор да е работил в Бундеслигата?

Ако трябваше да се огранича по отношение на език, възраст или треньорска кариера, това би било грешка. Първоначално имаме широк списък и постепенно той се смалява. Искаме треньор, който да е тук в средносрочен и дългосрочен план, а не някой, който остава за кратко. Това е важна константа, когато говорим за стратегия и планиране. Честите смени на треньори в последно време са проблем за клуба,” отговаря бившият спортен директор на РБ Лайпциг.

Вие и Юрген Клоп имате един и същ агент. Ще му се обадиш ли, след като той вече каза, че си взима отпуск?

Знам какво означава, когато Клопо каза: “енергията ми се изчерпва.” Малко хора могат да преценят това по-добре от мен, защото съм минал през това. Когато човек каже това, работата вече е на второ място. Хората са на първо и поради това няма да му се обадя.

Себастиан Хьонес преподписа с Щутгарт. Името му изтрито ли е от списъка?

Едно име беше премахнато, но преди малко говорих за необичайните идеи. Той се справя изключително добре в Щутгарт, но със свиването на фокуса тази тема беше премахната. Това не означава, че той не беше най-доброто решение или че ни е отказал. Мога да разкрия друго: Юп Хайнкес не е в списъка и мисля, че той вече не се интересува.

Възможно ли е забавянето на идването на новия треньор да е проблем по отношението на привличането на играчи?

Не става дума за вземане на бързи решения, а за умни такива. Затова няма да си позволим да прибързваме. Разбира се, това може да означава, че един или двама играчи вече няма да са налични на пазара. Ако говоря за най-подходящият треньор и най-подходящите играчи, тогава няма смисъл да привличаме играчи и след това да поставяме треньор преди свършен факт. Ние искаме да вземем възможно най-добрите решения. По-добре е да имаш треньор, който наистина иска играч и иска да го развива, отколкото да имаш играч, който треньорът не иска. Това не би било честно и спрямо футболистите.

Работи ли се вече върху списък с играчи?

“Работим със скаутите и обмисляме условията по договорите, но още не сме взели никакви решения. Харесва ми да сглобявам тези парчета от пъзела с планирането на отбора и “вътрешните трансфери”, както аз наричам удължаването на договорите на настоящи играчи. Обичам да подхождам аналитично и стратегически. В бъдеще нашата цел е да действаме с планирането максимално рано: ще започнем планирането на отбора за сезон 2025/26 още през септември 2024,” завърши Макс Еберл.

Последвайте каналите ни в: