Една от най-ярките треньорски фигури в историята на Висшата лига е и един от хората, които приемат загубите най-болезнено.

Юрген Клоп направи чудеса в Ливърпул, откакто пое славния клуб през октомври 2015 г. – и все още е трудно да си дадем сметка колко ще липсва на целия английски футбол, не само на феновете на мърсисайдци, които разбираемо го боготворят.

 

Клоп изведе Ливърпул до върха в Англия и Европа и си създаде репутация на обаятелна личност, спечелила симпатиите и на неутралната публика.

Германецът притежава аура, която обединява хората около него, освен това е забавен и интересен събеседник, а страстта му към футбола се забелязва мигновено.

Когато всичко върви добре, Клоп е весел, енергичен, мъдър и учтив.

Какво става обаче, когато някой лош резултат свали обичайната му маска и той покаже другото си лице? Обикновено се получава грозна картинка.

Самият той е признавал, че не умее да губи и не приема лесно загубите. А не може да се отрече, че това важи за повечето топ мениджъри.

Треньорството е стресова работа, особено във водещите клубове, в които всеки резултат, различен от победа, се превръща в проблем.

Затова и сме виждали как дори най-сдържаните и овладени треньори си изпускат нервите и стигат до понякога шокиращи изстъпления.

А Клоп, който обяви, че вече няма предишната енергия и ще напусне в края на сезона, се задържа доста дълго на поста си.

Преживя много и в редица ситуации през годините се прояви не като вдъхновяващия и харизматичен лидер, какъвто обикновено е, а като абсолютен задник, който не умее да губи и си го изкарва на странични хора или търси нелепи оправдания.

Примерите са предостатъчно, а последния от тях видяхме в неделя след драматичната загуба от Манчестър Юнайтед.

„Не си в особено добра форма“

Поражението от големия съперник с 3:4 нямаше как да не е болезнено за Клоп, който трябваше да се прости с мечтата за 4 трофея в заключителния си сезон на „Анфийлд“.

След отпадането от ФА Къп, треньорът се тросна на датски репортер и прекрати интервюто си с него, защото се обиди от един съвсем резонен въпрос.

„Обикновено интензивността е най-важното във вашата игра, така че защо ви стана толкова трудно в продълженията?“, попита интервюиращият.

„Малко тъп въпрос ми се струва“, отвърна сприхавият Клоп. „Изиграхме не знам колко мача напоследък. Не знам колко точно изигра Юнайтед“.

„Това е спортът. Много съм разочарован от въпроса, но ти очевидно го сметна за добър“.

Репортерът не се отказа и попита: „Значи мачовете са твърде много?“, на което Клоп отговори: „Е, хайде сега. Очевидно не си в особено добра форма и нямам нерви за теб“.

Такова поведение от наставника даже вече не е особено изненадващо.

„Брилянтен мениджър, но не може да губи“

„Юрген Клоп. Брилянтен мениджър, но не умее да губи“, пише за него прочутият бивш рефер Марк Клатенбърг в автобиографията си.

„За пръв път го срещнах през април 2014 г. Неговият Борусия Дортмунд загуби с 0:3 от Реал Мадрид в първи мач от четвъртфиналите на Шампионската лига. След мача излязох от съблекалнята и защитникът на Реал Марсело заедно с жена му ме помолиха да си направим снимка. Беше снимка само за тях на телефона им, така че се съгласих“.

„Клоп мина покрай нас точно като се снимахме. „Аха, значи затова ни победиха, нали?“, каза той. Не беше шеговит или приятелски настроен, беше язвителен“.

„Дразнех се, когато мениджърите не успяваха да понесат загубата с достойнство. Клоп никога не приемаше добре загубите“.

„Като биеше, беше щастлив, беше забавен. Когато нещата не ставаха както той ги искаше, ставаше раздразнителен“, пише още Клатенбърг и просто потвърждава общите впечатления.

Истинският футбол според Клоп

Любимо оплакване на много мениджъри след загуба е, че противникът е играл грозно – сякаш някой е длъжен да задоволява тъкмо техните критерии за футболна естетика.

Клоп прибягна до това оправдание, когато през март 2020 г. отпадна по доста неприятен начин от Атлетико Мадрид в Шампионската лига.

„Дюшекчиите“ играха точно така, както можеше да се очаква под ръководството на Диего Симеоне, но и все пак вкараха три гола на „Анфийлд“, за да си заслужат крайния успех след продължения.

„Не разбирам защо с класата, която притежават, играят този тип футбол. Не разбирам, честно да ви кажа“, каза после сърдитият Клоп.

„Виждам футболисти като Коке, Саул, Йоренте, те могат да играят истински футбол, но стоят дълбоко в тяхната половина и правят контраатаки“.

Атлетико даже имаше гол предимство от първия мач, но може би Клоп се е надявал, че Симеоне ще предприеме някакъв самоубийствен щурм в реванша и удобно ще се оголи в задни позиции точно на „Анфийлд“.

Контузия от радост

Случвало се е Клоп да направи неприятно впечатление и след триумф.

В един незабравим мач от Висшата лига, Ливърпул изпусна три гола аванс срещу Тотнъм преди Диого Жота да донесе инфарктна победа в края.

Клоп отпразнува победното попадение демонстративно в лицето на четвъртия съдия и комично получи травма в радостта си.

„Той прекрачи границата“, коментира легендата на Ливърпул Греъм Сунес.

„Когато си толкова агресивен към съдия, това не изглежда добре. Не е спор, който ще спечелиш. Просто ще ти създаде проблеми, както в случая с Клоп“.

Всеизвестно е, че германецът не умее да губи, но понякога, макар и рядко, не успява да приеме дори победите с нужното достойнство.

„Нека си играят на сухия терен в Чемпиъншип“

През април 2018 г. Ливърпул загуби 2 т. срещу запътилия се към изпадане Уест Бромич.

Домакините демонстрираха характер и геройски извоюваха равенство 2:2, макар че изоставаха с два гола до 79-ата минута.

Естествено, Клоп беше бесен и реши, че му е виновен теренът, а частичния обрат от страна на Бромич определи като „безполезен“.

„Беше труден мач, особено при положение, че теренът ставаше все по-сух. Постоянно държахме топката и не беше лесно. Не бях доволен от терена. Явно никога не сте играли футбол. Това с тревата е от огромно значение“, натърти германецът.

„Ако сте като Уест Бром, топката постоянно е във въздуха и не ви трябва мокър терен. Това е положението и трябва да го приемем. Могат да си го правят така следващата година. Нека си играят на сухия терен в Чемпиъншип“.

Да пожелаеш на съперника изпадане, след като те е наранил – това определено е пристъп на откровеност, каквато по начало не липсва на Клоп.

Когато Господ стана фен на Сити

В ранните месеци на 2021 г. Ливърпул беше в изключително тежък период.

Безпрецедентна криза с контузии принуждаваше Клоп да пуска халфове в защитната линия, а поредица от загуби сринаха отбора от първо до осмо място в таблицата.

След обезсърчаваща загуба с 1:4 от Манчестър Сити, мениджърът обясни всичко с Божия намеса.

„Вече съм убеден, че Господ е фен на Сити и би направил всичко, за да ни спре. Не можеш да спечелиш срещу Бог“, въздъхна Клоп.

Това обяснява и всички случаи, в които „гражданите“ завършиха пред неговия отбор в крайното класиране.

Веднъж и телевизията спря Ливърпул

Клоп определено прояви въображение, за да оправдае отпадането от Уест Бромич за ФА Къп през януари 2018 г.

„Чух, че реалното добавено време на първата част е трябвало да бъде десет минути, но дадоха само четири“, проплака Юрген след поражението с 2:3 на „Анфийлд“.

„Чух, че от телевизията са казали, че не трябва да е повече от 4 минути. Естествено, това не е възможно, не можеш да съкратиш мач само защото имаш нещо друго за излъчване“.

„Не знам какво е имало после в програмата, може би новини или нещо такова. Щом е трябвало да бъдат 10 минути, значи ще играеш 10 минути повече. Не може да кажеш, че са твърде много“.

Ако не беше намесата на телевизията, Ливърпул едва ли щеше да има проблеми с противника, воден от бъдещия директор и треньор на ЦСКА Алън Пардю.

Когато „старият“ Уест Хям го изненада неприятно

През ноември 2021 г. Уест Хям удари „червените“ с 3:2 и това беше едно от само двете поражения за Ливърпул в онзи шампионат.

Клоп внесе индустриално количество сол и пипер в интервюто си след мача и се оказа, че са му виновни съдиите и ВАР, но също и стилът на противника.

„Първият гол е фал срещу вратаря. Ръката отива срещу тази на Алисон, а как той да хване топката, когато някой му бута ръката? Няма логика. Типичното обяснение на ВАР е, че не е очевидна и безспорна грешка, но какво трябва да стане, за да е такава?“, фучеше Клоп.

„Хората ще кажат, че търся извинения, но не е така. Приемам, че не сме чак толкова добри, че да не губим мачове. Но когато говорим за ситуации в мача, са нужни просто нормални решения от съдията. Той не ги взе“.

Клоп изтъкна и други реферски отсъждания, от които не е доволен, и дори да приемем, че съдийската бригада е свирила изцяло в негов ущърб, той можеше да си спести язвителността към Дейвид Мойс и неговия тим.

„Уест Хям показа някои много добри неща този сезон, но днес си беше старият Уест Хям със статичните положения“, изсъска Клоп. Явно в случая Ливърпул не беше съвсем подготвен за стария облик на „чуковете“.
Sportcafe/Planet Football