През 2019 г. Ювентус подписа със севернокорейски младок, когото сравняваха с Кристиано Роналдо. След това животът на азиатеца се превърна в истинска лудост. Неговото име е Хан Кван-Сон и в продължение на няколко години беше в пълна неизвестност за феновете и специалистите.

През годините много играчи са сравнявани с португалския петкратен носител на „Златната топка“. Никой от тях не е успя да оправдае прозвището Следващия Кристиано Роналдо, но все пак повечето от тях изградиха прилична кариера.

Хан обаче нямаше думата за своето развитие във футбола. Той се мести в Италия като тийнейджър през 2015 г. Част е от спонсорирана от правителството на КНДР програма за таланти. Нападателят известно време играе в академията на Перуджа.

По това време Хан отказва да премине в Ливърпул, въпреки че се среща със скаута на английския клуб Бари Хънтър. В опита си да убеди корееца да приеме офертата на мърсисайдци, Хънтър обещава среща със Стивън Джерард, но остава потресен, когато младежът признава, че няма представа кой е Стиви Джи.

Случката е разказана от Мауро Косторела от академията на Перуджа: „Скаутът каза: „Познавате ли Стивън Джерард?“, а Хан поклати глава, доста свенливо. Човекът на Ливърпул беше много изненадан и каза, че това за първи път среща такава реакция, когато обещава среща с Джерард. Винаги е имало изблици на радост и нетърпение.“



В крайна сметка Хан Кван-Сон подписва с Каляри през 2017 г. и дебютира на 19-годишна възраст. На 2 април 2017 г. влиза в игра за последните четири минути при победата с 3:1 над Палермо и става първият футболист от КНДР, играл в Серия „А“. Седмица по-късно бележи първия си гол в Калчото. Това се случва в добавеното време при загубата с 2:3 от Торино през 2017 г. На вратата на „биковете“ е тогавашният английски национал Джо Харт. След като не успява да намери титулярно място в тима от остров Сардиния, нападателят се връща в Перуджа от Серия „Б“ под наем.

Изявите на Хан в Перуджа привличат вниманието на Ювентус, който решава да го вземе под наем за две години през 2019 г. Азиатецът играе предимно за отбора на „бианконерите“ до 23 г. в Серия „С“, но попада в състава на първия отбор за мача срещу Лече през октомври същата година. Това го направи първият азиатски футболист, намерил място  в състава на Ювентус.

Тук нещата започват да стават интересни. Ювентус откупува правата на Хан Кван-Сон за 3,5 милиона евро през януари 2020 г., преди да го продаде на катарския Ал Духайл шест дни по-късно срещу 7 милиона евро.

Младокът вкарва три гола в 10 мача от шампионата на Катар, помагайки на Ал Духайл да спечели титлата. Кореецът тъкмо беше намерил място, където да разгърне потенциала си, и през март 2021 г. животът му се променя завинаги.

Хан става жертва на световната политика около програмата за ядрени оръжия на Северна Корея. През март 2021 г. ООН въведе санкции, които забраняват на севернокорейските граждани да работят в чужбина. ООН решава, че трансферът му от Ювентус в Ал Духайл е нарушение на международните санкции и договорът му с клуба на Катар е прекратен.

Хан Кван-Сон е депортиран от Доха и качен на самолет за Рим. На фона на пандемията от COVID-19 КНДР обаче беше затворила границите си и не разрешаваше полети към и извън страната.

Това наложи нападателят да остане в неизвестна сграда на корейското посолство в продължение на няколко години. Заради законите в родината си Хан няма право да дава интервюта и това означава, че вероятно никога няма да разберем какво точно се е случило.

На дългото му отсъствие от полезрението на световните футболна наблюдатели беше сложен край на 21 ноември 2023 г. Тогава 25-годишният нападател изключително изненадващо игра за националния отбор на КНДР при победата с 6:1 над Мианмар като гост в световна квалификация. Вкара гол и направи асистенция за успеха. В „Уикипедия“ Хан е записан като футболист на севернокорейския армейски клуб 25 април, но няма никакви данни за негови мачове и голове. Предстои да видим дали нападателят ще играе в предстоящия квалификационен мач за Мондиал 2026 срещу Япония, който ще се проведе на 21 март в Токио.
Даниел МАРЛЕНД, „Sport Bible“
Превод: Веселин Русинов, БЛИЦ