Най-добрият вратар в родното първенство стана Динко Хоркаш, който направи страхотни мачове с екипа на Локомотив (Пловдив). Това стана ясно на церемонията “Футболист на годината”. В челната тройка попадат още Густаво Бусато, Даниел Наумов и Иван Дюлгеров, които делят третата позиция. „Много съм щастлив. Спечелих измежду много качествени вратари. Искам да благодаря на семейството ми, на съотборниците ми и на треньорите ми. Благодаря на всички, които гласуваха за мен“, сподели Хоркаш от сцената.

Динко Хоркаш е най-добър вратар за годината, снимка: Спортал

Пловдивчанинът Християн Петров, който играе за ЦСКА, бе избран за най-прогресиращ млад играч на България на церемонията “Футболист на годината”. Втори остана нападателят на Ботев Георги Николов, а трети – юношата на “канарчетата” и настоящ играч на Левски (София) Асен Митков. “Искам да благодаря на всички, за мен е чест. Благодаря на моето семейство, на всички в националния отбор и в моя клубен отбор. Обещавам само добри игри за в бъдеще. Благодаря отново”, заяви Петров при получаването на наградата си.

Християн Петров

Вижте най-добрите футболисти по позиции според спортните журналисти:

  • НАЙ-ДОБЪР ВРАТАР: Динко Хоркаш (Локо Пловдив)
  • НАЙ-ДОБЪР ЗАЩИТНИК: Хосе Кордоба (Левски)
  • НАЙ-ДОБЪР ПОЛУЗАЩИТНИК: Якуб Пьотровски (Лудогорец)
  • НАЙ-ДОБЪР НАПАДАТЕЛ: Уелтън (Левски)
  • НАЙ-ДОБЪР ТРЕНЬОР: Илиан Илиев (Черно море)

Иначе българският национал Кирил Десподов се окичи със званието “Футболист на годината”, след като получи цели 317 точки от гласуването на спортните журналисти. Нападателят на гръцкия ПАОК завоюва отличието за трета поредна година, като това е общо четвърто отличие за него.

27-годишният футболист вече е под №3 в общата класация, като пред него остават само Христо Стоичков с пет приза и Димитър Бербатов, който цели седем години е бил на върха сред родните си колеги.

Зад Кирил Десподов остават Илия Груев и Ивайло Чочев. Халфът на Лийдс събра 106 точки, а новото попълнение на Лудогорец е с 87 пункта.

 

Интересен факт е, че призовата тройка бе същата и през миналата година, когато обаче Десподов не спечели с толкова голяма разлика, като тогава триумфира с едва 14 точки преднина.

Ето кой спечели останалите награди по време на церемонията за “Футболист на годината”:

Церемонията стартира с избор на най-красив гол. Наградата отиде при халфа на Левски – Асими Фадига, който събра 87,72% от гласовете за попадението си срещу Айнтрахт (Франкфурт).

Футболист №1 по минифутбол стана Любомир Генчев, който изигра страхотни мачове за националния отбор по време на световното първенство, на което “лъвовете” стигнаха до 1/4-финалите.

Треньор на България за 2023 година по минифутбол стана Николай Михов. Трябва да отбележим, че наградата се връчва за първи път на тазгодишната церемония “Футболист на годината”.

Специалната награда на Българската асоциация на спортните журналисти “Лъвско сърце” на името на Трифон Иванов, спечели Петър Хубчев, който се бори с коварна болест.

Нападателката Евдокия Попадинова спечели за пореден път приза “Футболист на годината” за 2023 година в категорията женски футбол. Тя изпревари съотборничките си в националния отбор Симона Петкова и Лора Петрова.

Призът за най-добър чужденец в еfbet Лига отиде за втора поредна година отиде при Лудогорец. №1 в тази класация стана Якуб Пьотровски. Зад него останаха Уелтон и Бърнард Текпетей

Централният защитник на Левски Хосе Кордоба се пребори за първото място в класацията за най-добър бранител. Той изпревари с малко Християн Петров и Виктор Попов.

Звездата на Лудогорец Якуб Пьотровски спечели своята втора награда за вечерта. Той отвя конкуренцията и грабна приза за най-добър полузащитник. Под №2 остана Ивайло Чочев, а третата позиция зае Ивелин Попов.

Бившият футболист на Левски – Уелтон, не остана без отличие. Бразилецът бе отличен за №1 при нападателите в efbet Лига. Той изпревари за наградата Антоан Бароан и Бърнард Текпетей.

Старши треньорът на Черно море и национален селекционер Илиан Илиев бе избран категорично за №1 в България. 55-годишният специалист остави зад себе си Георги Дерменджиев, Ивайло Петев, Станимир Стоилов и Александър Томаш.

Една от легендите на българския футбол Стилиян Петров получи специалната награда по време на церемонията. Той заслужи признанието заради благотворителния “Мач на надеждата”, организиран от неговата фондация.

Sportal.bg ве