Хетафе спечели с минималното 1:0 домакинството си на Жирона от 29-тия кръг на испанската Ла Лига и остави каталунците на 10 точки зад лидера Реал Мадрид. Единственото попадение в мача вкара 19-годишният Йелу Сантиаго (33) след асистенция на юношата на Барселона Илаиш Мориба.

Още в 11-ата минута домакините можеше да останат с човек по-малко. Омар Алдерете извърши нарушение на ръба между жълтия и червения картон. Съдията му показа жълт, беше привикан от ВАР за червен, но не промени решението си.

В 33-тата минута малко по-добрите действия на Хетафе дадоха резултат. Илаиш Мориба изведе Сантиаго, който запази хладнокръвие и отбеляза за 1:0. До почивката Жирона пробва да изравни, но с два пропуска се отчете Артьом Довбик.

След почивката гостите не намериха начин да създадат голям брой голови ситуации. Десетина минути преди изтичането на редовното време Хетафе дори можеше да сложи точка на спора с втори гол. Хайме Мата стреля много опасно, но вратарят Пауло Гасанига спаси. Домакините съхраниха минималния си аванс и се поздравиха с крайния успех.

С успеха мадридчани помогнаха на съгражданите си от Реал, които по-рано през деня сразиха Осасуна с 3:2. "Кралете" са на върха със 72 точки, втори остава Жирона с 62 точки, а трети е Барселона с 61, но и мач по-малко. За каталунците предстои тежко гостуване на Атлетико Мадрид в неделя вечер. Хетафе се изкачи девети в класирането с актив от 38 точки.