Президентът на Славия Венцеслав Стефанов коментира пред Sportal.bg актуални теми от българския футбол. Както е известно, вчера Георги Иванов беше избран за нов президент на Българския футболен съюз. Днес пък най-старият софийски отбор падна с 1:2 от Локомотив (Пловдив) в efbet Лига. 

Какъв е коментарът ви за мача с Локомотив (Пд)?
- Не искам да коментирам мача, защото като кажа нещо и изразя мнение, думите ми се използват превратно. Така че ще си замълча, за да не изляза аз лошият. Естествено, не е приятно, когато Славия загуби. 

Мнението ви напрежението между агитката и Загорчич във връзка с реплики на феновете към Дарко Тасевски? 
- Какво да ви кажа по този въпрос?! Това са простотии. Дарко Тасевски е едно много добро момче, работи професионално в Славия, върши си работата при нас. Това че е играл дълго време в Левски, е част от визитката му. Лошо няма. Покани ли са го, отишъл е. Защо да не отиде? Пак казвам - в Славия Дарко си върши много добре и съвестно работата. Това наистина са глупости. Жоро Петков също е бил поканен, но точно защото е знаел, че ще се създадат такива настроения е отказал да отиде. 

Вчера Георги Иванов беше избран за президент на БФС - очаквате ли промяна?
- Много хора, да не кажа всички, очакват, че Гонзо ще бъде безгласна буква и нещо като слуга на Боби Михайлов. Аз обаче не мисля така. Смятам, че Георги Иванов е доказал с мъжки постъпки през годините, че умее да отстоява мнението си. За него ще е добре, ако сега се вслуша в близки хора, които могат да му дадат мъдър съвет. Не мисля, че Гонзо е двойник на Михайлов или нещо такова. Говорил съм с него преди време, макар че мога да кажа, че почти не го познавам, бяхме на едно мнение относно използването на българските футболисти. Надявам се да вземе отношение по този проблем. В последните години, когато Емил Костадинов и Георги Иванов отговаряха за младежките гарнитури, се видя, че постигаме успехи - побеждавахме в квалификации, стигахме до финали. Това показва, че в юношеските гарнитури се работи и имаме талантливи деца.

После обаче нещо се къса и при мъжете нямаме сериозен успех вече толкова дълго време.
- Да, така е. Нещо се къса, но как няма да се къса, когато ние, президентите на клубове, не можем да накараме треньорите да налагат нашите момчета. Как да стане тогава?! Затова казвам, че очаквам Гонзо да вземе отношение по този въпрос. Това е много важен въпрос за българския футбол. Надявам се да работи с опитни хора и да се вслушва в различните мнения. Сам човек нали знаете, че става само за тоалетната.

Не станахте Иляз Алиев, а много хора го чакаха това нещо. 
- И да са чакали… Аз знам какво говоря. Много добре ми беше ясно, че Димитър Бербатов няма шанс. На хората им писна толкова време от празни приказки. Как да го изберат? Това ще направим, онова ще направим - ама как бе, момче? Говореха за компютъризация на българския футбол, за други такива неща… С приказки от този род не можеш да убедиш делегатите да те изберат. Между другото, голяма грешка на Бербатов е, че не влезе в Изпълкома на новия президент. Защо не влезе? Влез, работи, натрупай опит, покажи какво можеш. Явно обаче грандоманията е голяма. Когато мислиш, че само ти трябва да си шеф и не можеш да работиш в екип с други хора, така става. Вместо да влезе в Изпълкома и да работи за доброто на българския футбол, той… А никой не се е родил с дантелена наметка. 

Футболът ни губи от факта, че Стилиян Петров и Мартин Петров се отказват от него, съгласен ли сте?
- Пак стигаме до това за шефовете. Вземи работи, покажи какво можеш. А не да те спуснат отгоре и да си шеф от самото начало. Те си мислеха, че единият ще е в София, вторият ще си седи в Бирмингам, третият в Мадрид и така ще управляват българския футбол. Не става така. Трябва бачкане! Неслучайно много от успелите хора не назначават децата си началници. Напротив - пускат ги първо да чиракуват, да работят, да видят как се изкарва хляба, да се учат и да се развиват. Да видят пирамидата от най-ниското ѝ ниво. Така е правилно, а не хоп и отгоре.

Няколко думи за Михаил Касабов, който събра много малко гласове? 
- Много ми е тъжно, че човек като Мишо няма да има функции в Българския футболен съюз. Аз продължавам да твърдя, че той беше най-подготвен и най-подходящ от кандидатите на Конгреса. Човек с опит, със сериозни позиции в УЕФА и ФИФА. Човек, който и сега може да е полезен за нашия футбол. Само връзките му с Германския футболен съюз са достатъчни, за да е ясно за какъв футболен функционер говорим. За мен е лошо, че той се разделя с българския футбол. Със сигурност знам, че Гонзо му е предложил да продължи да бъде вицепрезидент, но Мишо е отказал. А такъв човек има място във Футболния съюз. Същото важи и за Емил Костадинов. Винаги трябва да има място за този, който е вкарал най-великия гол в българския футбол и е доказал с работата си, че работи добре.

Последвайте каналите ни в: