Рами Киуан ще участва на Олимпийските игри в Париж. Силно представяне и нова убедителна победа осигури квота за национала на България за боксовия турнир на Игрите във френската столица през лятото. Той извоюва мястото си на ринга на най-големия спортен форум, след като спечели четвъртфиналния си мач в категория до 71 килограма от квалификациите в Бусто Арсицио (Италия).

Киуан показа пълния си потенциал в битката с бронзовия медалист от Световното първенство в Ташкент - Вандерсон де Оливейра. Двубоят беше много тежък, като българинът успя да наложи стила си с много движение и игра от дистанция. Бразилецът търсеше повече единични и тежки попадения, но защитата на Рами Киуан беше почти непробиваема и го изведе до успех с 4:1.

Българският представител изкова аванс от 3:1 съдийски гласа след първите два рунда. Това накара съперника му да рискува още повече в третата част и позволи на Киуан да контрира.

Победата означава дебют за 23-годишния Рами Киуан на олимпийски игри. Той е четвъртият български боксьор, който си гарантира място във френската столица до момента. Преди него това направиха Хавиер Ибаниес (57 кг), Станимира Петрова (54 кг) и Светлана Каменова (57 кг).

Златислава Чуканова не успя да вземе победа в категория до 50 килограма. Родната представителка напусна ринга с поражение с 0:5 (28:29, 28:28, 28:28, 28:29, 28:28) гласа срещу Айра Вийегас. Трима от съдиите дадоха равенство, но с предпочитание в посока на азиатката.

Българката преследваше съперничката си из целия ринг, докато представителката на Филипините търсеше предимно контра игра, често използвайки нечисти прийоми. Чуканова даде максимума и изпрати съперничката си в нокдаун минута преди края, демонстрирайки силно представяне.

Златислава Чуканова ще има още един шанс да спечели квота за Париж 2024. Това ще се случи през май в Тайланд, когато е втората квалификация за Игрите във френската столица.

Последвайте каналите ни в: