Асоциацията на футболните съдии в Италия призна, че дузпата, отсъдена в полза на Интер в мача с Дженоа в миналия кръг, е била грешно отсъдена. Този инцидент пък имаше пряко отношение към изхода на мача, тъй като след тази дузпа "нерадзурите" поведоха с 2:0, а впоследствие спечелиха срещата с 2:1.

Мортен Френдруп се хвърли на шпагат, за да избие топката, преди Николо Барела да успее да стреля към вратата. Защитникът успя да играе с кълбото, но покоси и халфа на "нерадзурите". Реферът Джовани Айролди пък посочи бялата точка, а Алексис Санчес реализира наказателния удар. Още тогава играчи на гостите му казаха, че Френдруп е играл с топката, ро съдията им отговори: "Няма значение дали е играл с топката, той не може да прави подобно влизане".

Асистентите, които отговарят за системата ВАР също опитаха да накарат Айролди да промени мнението си. Те го привикаха да разгледа внимателно повторения на ситуацията, за да види, че защитникът наистина първо избива топката, преди да препъне Барела. Дори и това обаче не промени решението на арбитъра. В крайна сметка обаче сега се оказва, че той е сбъркал.

"Да, гледайки повторенията, виждаме, че съдията сгреши. Това се случва на терена, особено при по-агресивни шпагати. Отдаваме това на младостта на Айролди, който не можа да се отърси от първоначалното си впечатление за ситуацията. Асистентите на ВАР се опитаха да му помогнат и да го доведат до правилното заключение. Той трябваше да е по-отворен към това, което вижда на повторенията. Може би имаше и друг по-добър ъгъл към ситуацията, но и тези, които му бяха показани, бяха достатъчно убедителни, за да промени решението си. Искам да подчертая, че това, че защитникът играе с топката не го оневинява автоматично, особено, ако той действа неблагоразумно. В тази ситуация обаче Френдруп очевидно търси играта с топката и едва след това спъва Барела. Айролди, както всеки млад рефер, се доверява първо на своето чувство за ситуацията. Лошото е, че той толкова държеше на своето първоначално мнение, че не можеше да бъде разубеден от него. Той ще се научи и ще се подобри", заяви вице комисарят на асициацията Дино Томази.

Това не бе единствената грешка на Айролди в мача. Той даде жълт картон на Лаутаро Мартинес за симулация, в момент, когато срещу него очевидно имаше нарушение.

Последвайте каналите ни в: