Ботев Пловдив се провали в опита си да се противопостави на хегемона в българския футбол Лудогорец.

Канарчетата бяха тотално надиграни през първото полувреме и получиха два безответни гола, което до голяма степен предреши изхода на срещата.

Двубоят започна с минута мълчание в памет на легендата на “канарчетата” Георги Попов-Тумби, който си отиде вчера от този свят.

Домакините бяха принудени да правят промяна сред титулярите в последния момент. Антоан Конте получи травма на загрявката и бе заменен от Йонас Там. Срещата започна във вихрено темпо и още в първите минути се стигна до опасности пред двете врати, но бяха отсъдени засади. Постепенно “орлите” взеха инициативата и на два пъти бяха близо до гола. Първо удар на Текпетей рикошира в бранител и излезе в ъглов удар, а след това Рик Джонатан отне топката от Антонио Перейра, но шутира над вратата.Логично резултатът бе открит в 13-ата минута от гостите. Сон напредна отляво, елиминира Джеймс Ето о в наказателното поле и с ювелирно цунтриране намери Квадво Дуа на далечната греда. Бразилецът надскочи Атанас Чернев и с глава прати топката зад гърба на Матвей Игонен – 0:1.20 минути след първия съдийски сигнал Тодор Неделев се свлече на тревата, ясно показвайки, че няма да може да продължи заради контузия в адукторите. Халфът на Лудогорец напусна със сълзи в очите, а феновете на родния му клуб го изпратиха с аплодисменти. Това бе първия мач за него срещу бившия му отбор Ботев Пловдив. На мястото на Неделев в игра влезе Педро Нареси.Шампионите продължиха да играят със самочувствие и в 27-ата минута удариха за втори път. Този път опасността дойде от зоната на Фон Витри, който напредна и центрира някъде около дузпата. Там връхлитащият Пьотровски изпревари Джеймс Ето о и с глава направи 0:2.След втория гол напрежението при домакините като че ли изчезна и те започнаха все по-често да поглеждат към вратата на Серджио Падт. В 33-ата минута отлична атака на “канарчетата” не бе завършена от Самюел Акере, а пет минути по-късно Антонио Перейра отблизо не успя да отправи точен удар. В добавеното време на първата част Ивелин Попов пък шутира от границите на наказателното поле, но плътният му удар по земя попадна право в ръцете на стража на гостите.Ботев Пловдив започна втората част с две промени в състава. Мартин Секулич и Янис Карабельов отстъпиха местата си на Георги Николов и Ехидже Укаки. Това внесе импулс в играта на домакините, които натиснаха веднага след подновяването на играта.Ботев Пловдив започна втората част с две промени в състава. Мартин Секулич и Янис Карабельов отстъпиха местата си на Георги Николов и Ехидже Укаки. Това внесе импулс в играта на домакините, които натиснаха веднага след подновяването на играта.

Първото голово положение и след почивката обаче бе пред вратата на Игонен. Педро Нареси изведе отляво нахлуващия на скорост Сон, който имаше възможност да стреля, но предпочете успоредно подаване към Квадво Дуа. Пасът му обаче бе пресечен от върналия се да помага на отбраната Акере.

Две минути след това страховит сбълъсък между вратаря на Лудогорец – Серджио Падт и Самюел Акере стресна скамейките на двата отбора. Стражът на гостите напусна наказателното си поле и изпревари Акере, отклонявайки топката с гърди. Футболистът на Ботев обаче връхлетя върху него и се наложи влизането на медицинските екипи. След оказаната помощ Падт се изправи и продължи без пробеми. Нов тежък сблъсък имаше в 73-ата минута, когато Балоянис влезе доста агресивно в краката на Текпетей и получи жълт картон.