Световната федерация по футбол ФИФА обяви, че не се е наложило да разследва нито един случай с положителна допинг-проба на футболист от нейните турнири за цялата 2023 година, съобщиха от централата в Цюрих. Общо 2600 проби са направени на футболисти в двата пола през предходната година, като един случай при жените първоначално беше обявен за положителен, а два при мъжете. При дамите обаче казусът беше обяснен с медицинско разрешение и освобождаване от проба на футболистка, а при мъжете се оказа, че нормите не са преминати и случаите са затворени.

Също така ФИФА съобщи, че е събрала проби от 860 състезателки от Световното за жени в Австралия и Нова Зеландия, където някои са били тествани до седем пъти. Общо 732-а при мъжете дадоха проби на първенства и турнири, включително две издания на Световното клубно първенство, Световни първенства за младежи и някои квалификационни срещи за Мондиал 2026 в зони извън Европа.

По време на Световното първенство в Катар през 2022-а година, което се проведе през ноември и декември, ФИФА обяви за заведени процесуални дела петима футболисти за положителни тестове. Те са били направени по време на квалификациите на играчи от Коста Рика, Джибути, Ел Салвадор, Хондурас и Кот д’Ивоар.

FIFA Anti-Doping Report 2023 published ⚽️ ✍️ 👉 https://t.co/YlgjFDRA88 @fifamedia #sportslaw #antidoping pic.twitter.com/p3mz7F0mYt

— CIES (@sportCIES) March 7, 2024

ФИФА публикува една седмица след като халфът на Франция и Ювентус Пол Погба беше наказан за четири години по вътрешно дело пред италианския допинг-трибунал. Погба даде положителна проба за ДХЕА-С (дехидроепиандостерон сулфат), който може да увеличи нивата на тестостерон в тялото. Самият френски футболист каза, че ще обжалва в Спортния арбитражен съд.

Също така Централата в Цюрих обяви, че има съмнения за положителен тест от Световното първенство за младежи в Аржентина, където има проба със завишен тестостерон. За момента обаче пробата е в лаборатория и се води отрицателна. Също така в доклада се споменава, че от събраните общо 2616 теста, "1581 са проби от урина, 475 - кръвни проби, 449 - проби от кръвни паспорти и 111 проби от сухи петна от кръв".

Последвайте каналите ни в: