Офицерите по сигурността към Българския футболен съюз – Марио Костурков и Васил Берберов, заедно със Сани Панева, мениджър “Програми, Стратегическо Развитие”, взеха участие в двудневна работна среща, чиято основна тема бе повишаване на осведомеността и ефективността на борбата с манипулирането на спортни състезания. Събитието бе организирано съвместно от “Фондация за Спортен Интегритет CSCF”, която е официален партньор на УЕФА, и Министерството на Младежта и Спорта.

Инициативата е във връзка с проекта IntegriSport 3.0, съфинансиран от Европейския съюз по програма Erasmus+ Sports fund и представляващ съвместен ангажимент за участие в многостранно и транснационално сътрудничество, целящо да увеличи ефективността на партньорските организации в борбата с различни криминални дейности в света на спорта.

В работната среща, провела се на 6 и 7 март, участие взеха още представители на Българската федерация по баскетбол, Българската тенис федерация, Българската федерация по електронни спортове, Асоциацията на българските футболисти и Асоциацията на професионалните футболисти (FIFPro). В събитието се включиха и служители на отдел "Финансови престъпления" към Европол, както и представители на правораздавателните органи на България и Малта, на дирекциите "Превенция и противодействие срещу изпирането на пари" и "Надзор върху хазарт и хазартните дейности" към НАП, членове на "Фондация за почтеност в спорта", на Глобалната система за мониторинг на лотариите и Fair Play Code (Австрия).

По време на двудневната работна среща бяха организирани редица презентации и панелни дискусии, като Българският футболен съюз неведнъж получи похвали за оказаното съдействие и усилията си да се бори с порочните практики в играта. Отделно бяха обсъдени регулациите и международните тенденции, касаещи мониторинга на спортни състезания, както и растящата популярност на електронните спортове и риска от манипулации в тях. Не бе подмината и темата за нарастващото влияние на блокчейн технологиите и виртуалните валути, както и за опасностите от кибертероризъм. Бяха проведени и редица дискусии относно уязвимостта на играчите и мерките за превенция на национално и международно ниво.

Последвайте каналите ни в: