Компанията-майка на английския елитен клуб Челси  - "Blue Co 22", обяви нетни загуби в размер на 653 милиона паунда след платени данъци, като това е за периода от месец март 2022-а година до месец юни 2023-а. В същото време самият клуб претърпя 90,1 милиона паунда загуби преди да бъдат платени данъците, показаха счетоводните документи. 

Консорциумът "BlueCo 22", ръководен от американеца Тод Боули и компанията "Clearlake Capital", закупиха тима на Челси през 2022-а година. А през миналата 2023-а постигнаха споразумение и придобиха контролния пакет акции на френския елитен клуб Страсбург. Но това не е всичко, тъй като компанията и лично съветниците на Боули преговаряха да придобият и неназован португалски клуб.

Една от малкото добри новини е, че загубите на клуба Челси са по-малки от предходната година, когато са били 121.4 милиона паунда. Клубът също така отбелязва увеличени приходи от мачове и търговски отношения след като приключи периода на санкции, които им бяха наложени заради войната на Русия срещу Украйна и по-конкретно срещу бившия собственик Роман Абрамович.

"Челси увеличи общите приходи до 512,5 милиона паунда, направи печалби от продажба на футболисти с договори и дълготрайни активи от 142,2 милиона паунда. Също така има постъпления и от други дейности“, се казва в годишния отчет.

Тази година се наблюдава общо повишаване на оборота от 481,3 милиона паунда на 512,5 милиона паунда. Това ни помага да компенсираме оперативните разходи. Приходите от един обичаен ден с мач се увеличиха от 69,2 милиона паунда на 76,5 милиона паунда в сравнение с предходната година“, добавят също така анализаторите и отчитат, че средната посещаемост на Стамфорд Бридж се увеличила до 40 002 зрители.

Няма как да не се отрази и класирането на мъжкия отбор, който обаче завърши на разочароващо 12-то място във Висшата лига. Този резултат доведе до по-нисък дял на приходи от телевизионно излъчване на местния пазар. Приходите от излъчване са намалели с 9,1 милиона паунда до 225,9 милиона паунда в сравнение с предходната година.

Изненадващо или не, приходи в касата влязоха и благодарение на женския отбор, който спечели Суперлигата за жени и Купата на ФА за жени, като същевременно достигна финала за Купата на лигата. Там приходите от търговска дейност са нараснали с 33 милиона паунда до 210,1 милиона паунда, като клубът се възползва от нетното увеличение на приходите от спонсорство и подписа нови договори за дамския тим.

Тази картина не е особено радостна за Боули, но самият той е коментирал пред оперативното ръководство, че иска във финансово отношение ситуацията бавно да се подобрява или поне да не се влошава. 51-годишният американски бизнесмен е сигурен, че добрите резултати на терена на първия тим ще подобрят и цялостната картина в структурите на клуба.

Последвайте каналите ни в: