Фенове на Ботев Пловдив от 5 фракции публикуваха в социалните мрежи декларация след вчерашните събитията по трибуните на Колежа и в отговор на днешната декларация, разпространена от Сдружение ПФК Ботев 1912.
PlovdivDerby.com публикува текста без редакторска намеса:

Ботевисти,
Изправени сме пред най-голямото предизвикателство от новата история на Ботев, което заплашва да разруши устоите на величието на най-стария футболен клуб в България.
Ботев е велик, защото от поколение на поколение има общност, която с цялата си душа и сърце застава не просто зад отбор, а зад ценности.
Ценности, които са над принадлежността на една или друга социална група. Ценности, които са отвъд резултатите. Ценности, които значат много повече от просто футбол.
Ботев Пловдив е начин на живот.
Това е страст, която външен човек няма как да усети или почувства. Ботев го е имало и ще го има, благодарение на всяко едно дете, което носи с гордост жълто-черните цветове, или достолепен мъж със сълзи на очите след триумф на любимия отбор.
За съжаление, голямата жълто-черно общност е разделена, а върху нея има безпрецедентни посегателства, които никога не са били толерирани. Независимо дали става дума за заплахи и посегателства над имуществото на близки до ръководството на тима или за насилие и принуда над фенове заради инакомислието им за развитието на клуба.

На мача Ботев Пловдив – Етър отново станахме свидетели как една от “истинските” фракции в Бултрас показно защитава интересите на бившите директори на Ботев и тези на Борис Гиздаков, като отправи умишлена провокация към друга фракция в Южната Трибуна преди началото на мача.
След това Сдружението изпрати позиция, в която хвали „истинските“ фракции в клуба, които защитават Ботев. Въпросите стават все повече, а за съжаление, разделението все по-голямо.
На първо място – Сдружението хвали фенове, които защитават Ботев, или лично председателя му Гиздаков? Прави ли си и председателя на Сдружението лична гвардия, за да го пази? Кой е Гиздаков, че да определя кои фенове са „истински“ и кои не? Знае ли Гиздаков, че фракциите в Бултрас са над 10, а не 3? Запознати ли са всички членове на Сдружението с действията на Гиздаков, или той прави всичко на своя глава, узурпирайки и използвайки сдружението за лични цели?
Подобна позиция, която по всичко личи, че е еднолична на Борис Гиздаков, е позорна, защото досега не е имало никога подобно разделение на феновете, което се прави от нея.

Призоваваме и ръководството на клуба , които понякога защитават феновете, а понякога – не, да покажат видеозаписите от въпросния инцидент с Етър, за да стане ясно кой, кога и как прави провокациите на мача.
На тях ясно ще се види как една фракция влиза на стадиона един час по-рано, за да разхвърля листовки и след това да провокира друга фракция на Южната трибуна.
Неприемливо е в XXI век фенове да бъдат „привиквани“ на нашия дом Колежа, а след това да бъдат бити и заплашвани. Да се използват държавни служители, които да участват в тези незаконни действия. Недопустимо е служители на ръководни позиции в любимия ни клуб да проявяват агресия, заплахи и да се саморазправят с феновете – същите тези фенове благодарение на които през годините Ботев го е имало и ще продължи да го има. Неприемливо е да бъде драскано и рушено имущество на ботевисти, които изразяват свободно своето мнение и то се различава от на някои други.

Няма да допуснем Колежа от дом на хиляди закърмени с жълто-черната идея, да се превърне в място, където господства страхът. Въпреки че зад Ботев стоят десетки фракции и хиляди хора, които не членуват в такива, но подкрепят любимия отбор на всеки мач, наравно с всички фенове, ние винаги сме били обединени от една идея, една страст, една мечта.
Относно външните фактори, които се опитват по стар римски модел да разделят и да владеят, ще припомним че СДРУЖЕНИЕ ПФК БОТЕВ е на всички жълто-черни фенове, а не някаква организация, чиято единствена цел е да защитава интересите на един човек – Борис Гиздаков!

Тук ще разкажем, че септември, на среща между УС на Сдружение ПФК Ботев и УС на Бултрас лично председателя на Сдружението – Борис Гиздаков покани всеки, който иска да стане негов член. По необясними причини, след като се входираха молби от жълто-черни привърженици, вече трети месец няма отговор от Сдружението. По устав трябва да има отговор – дали да бъдат приети и ако не, да се мотивира отказа!
Само ще вметнем, че в момента не се приемат дори хора, които са част от създаването на Сдружението, с което то ни показва че все повече структурата му започва да заприличва на тази в БФС! За да опровергаем твърденията и интригата която се опитва да внуши Борис Гиздаков за “кооперативно влизане” призоваваме всеки един жълто-черен привърженик да си пусне молба за членство към Сдружение ПФК Ботев!
Ботев го е имало и ще го има, независимо кой е собственик, председател или директор. В демократична България клубът мина през редица възходи и падения, смени много президенти и собственици. Всеки един от тях е оставил своята страница в историята на клуба. Всичко това показва, че независимо кой е начело на клуба, той е преходен, а голямата жълто-черна общност е вечна! Всеки един фен е част от колективната памет на клуба, което го прави безсмъртен и по-голям от всеки един от нас по отделно. Ботев е идея, която без последователи е обречена. Нека бъдем смели, нека бъдем единни, нека бъдем непримирими спрямо посегателствата срещу всеки един от нас.
Тогава е сигурно – Ботев ще бъде вечен!
Той не умира! Само Ботев!

С уважение:
Bultras Company
Northen Criminals
The Youth Face
Izgrev Boys
Гаднярите