Ига Швьонтек разкри, че нивото на увереността ѝ не е било никак високо преди турнира в Доха. Вчера полякинята триумфира в надпреварата за трета поредна година след успех над Елена Рибакина и вдигна своя седми WTA 1000 трофей. Нещата обаче далеч не са били толкова лесни, колкото изглеждаха отстрани.

„Никога не съм предполагала, че усещането да спечелиш турнир три пъти поред е толкова специално. Подобни неща обаче доста често се случват точно тогава, когато изобщо не ги очакваш. Точно затова не си поставям за цел да подобря конкретни рекорди. Просто играя и това е всичко“ – каза световната №1 пред сайта на WTA.

Швьонтек се представи доста разочароващо на Australian Open, отпадайки още в трети кръг след изненадваща загуба от Линда Носкова. Това бе първият турнир на полякинята след Мелбърн, като тя разкрива, че това поражение е било сериозен психологически и емоционален удар за нея. 

„Когато дойдох в Доха, мислех, че ще отпадна във втори кръг. Не се чувствах особено уверена преди турнира. След турнири от Големия шлем обикновено имам възможност да прекарам малко време у дома, но този път не се случи. Вместо това трябваше да се концентрирам единствено върху тениса и да се трудя много усърдно. От емоционална гледна точка не бях в много добра ситуация и затова нямах големи очаквания към себе си преди турнира в Доха“.

Впоследствие обаче се оказа, че опасенията на Швьонтек са били напразни. Тя даде само 11 гейма в първите си три мача, а впоследствие се класира за финала без игра след оттеглянето на Каролина Плишкова. В началото на заключителния сблъсък полякинята инкасира два пробива и изостана с 1-4 срещу Елена Рибакина, но впоследствие вдигна значително нивото и прекъсна серията си от три поредни загуби срещу представителката на Казахстан.

След като спечели първия WTA 1000 турнир през годината, Швьонтек бе попитана какви са целите ѝ за оставащата част от сезона.

„Не бих казала, че има конкретен турнир, който да е основен приоритет, за сметка на всички останали. През последните години неизменно бях доволна от сезона си, независимо от това кои точно турнири съм спечелила. Радва ме това, че упоритата ми работа дава резултат и продължавам да преодолявам сериозни предизвикателства. Понякога титлите имат по-голямо значение за медиите и феновете, отколкото за самите играчи, така че тази година ще напредвам стъпка по стъпка и ще мисля само за следващия турнир“.

Следващата седмица Швьонтек ще оглави схемата на WTA 1000 турнира в Дубай. Полякиянта ще започне от втори кръг, където очаква Слоун Стивънс или Клара Бюрел.

tenniskafe.com

Последвайте каналите ни в: