Испанският гранд Барселона оглавява класацията за тимове, които са спечелили най-много пари средно на домакинските си мачове, твърди доклад на УЕФА, отнасящ се до финансовото положение на клубовете за миналия сезон 2022/23. Каталунците са прибирали средно по 7.6 милиона евро (6.5 млн. британски лири) на всеки двубой, изигран на “Камп Ноу”, но е малко вероятно да запазят толкова предно място и през тази кампания, тъй като клубното съоръжение в момента е в ремонт, целящ да го модернизира изцяло и да го направи един от най-качествените стадиони в света.

Второ място в тази своеобразна класация заема Пари Сен Жермен. Парижкият гранд е успял да постигне средни стойности от 6.6 милиона евро (5.6 млн. лири) средно на двубой в домакинските си мачове, играни на “Парк де Пренс”. Интересно е да се отбележи, че само преди няколко дни шефовете на парижани обаче планират да напуснат клубния си стадион, тъй като парижката община отказа да им продаде съоръжението.

Още по-интересно може би в тази класация е третото място на Тотнъм със своите 5.6 милиона евро (4.8 млн. паунда). Лондонският отбор дължи това главно на преместването на новия си стадион с 62 850 места през 2019-а. Това идва в допълнение на излезлия през миналия месец доклад на фирмата за финансови анализи “Делойт”, който твърди, че “шпорите” са изпреварили Арсенал и Челси и вече спокойно могат да се кичат с прозвището на най-богат отбор в английската столица. Това се дължи и на домакинството на двубои от НФЛ, много концерти на едни от най-популярните музикални изпълнители, както и други спортни мероприятия като боксови мачове. Тотнъм са следвани от Арсенал (4.2 милиона паунда) и Байерн Мюнхен (4.4 млн. паунда). Друг интересен факт от анализа може да бъде посочено доста по-задните места на местните грандове Манчестър Юнайтед (3.8 млн. паунда) и Ливърпул (3.7 млн. паунда), които са едва седми и осми.

Последвайте каналите ни в: