Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Георги Градев не подкрепя въвеждането на правила, с които клубовете от efbet Лига да се задължават да включват в игра млади родни футболисти или да им се забранява да пускат чужденци. Екипът на специалиста по спортно право обясни своите виждания в страницата "Георги Градев за Президент на БФС" във "Фейсбук".

"Ние сме против правила, с които се въвеждат задължения да се използват млади български футболисти или забрани да се пускат в игра чужденци в Първа професионална лига. Принудително налагане на български играчи няма да доведе до положителен резултат – нито ще се достигне до изява на международно ниво, нито ще се вдигне класата на първенството. Както се вижда от статистиката (виж снимките), повечето клубове, които залагат на млади български футболисти, не са в челото на класирането. 

За да имаме силен национален отбор трябва българските таланти да продължат своето развитие на международно ниво и да бъдат трансферирани в големи Европейски клубове между 19 и 21 години. Само тогава ще постигнем по-значими успехи на националния отбор. За целта, БФС трябва да обърне основно внимание на масовия футбол и работата с подрастващите и техните треньори и ръководители. 

Ние предлагаме във Втора професионална лига да имат право да играят само българи и играчи от Европейския съюз. Също така клубовете от Втора професионална лига ще плащат обезщетение за обучение само на клубовете от по-долните групи, за да поощрим инициативата да предлагат договори на млади български футболисти, които не са намерили реализация на най-високото ниво в българския футбол", написаха от екипа на Георги Градев. 

Последвайте каналите ни в: