Реал Мадрид е отборът с най-високи приходи за сезон 2022/23 според доклада на УЕФА, който европейската централа оповести днес. Постъпленията на “лос бланкос” са оценявани на 841 милиона евро, което е в леко разминаване с официалните данни, публикувани от клуба, които посочваха цифрата 843 или с два милиона повече. Втори в тази класация е носителят на требъл през миналата кампания Манчестър Сити с 836 милиона евро. Интересно е, че именно “гражданите” застанаха на пътя на мадридчани, след като ги отстраниха на полуфиналите. Само още два от европейските грандове успяват да прескочат границата от 800 милиона евро и това са Барселона с (815 млн.) и ПСЖ (807 млн.).

Общо 132-ата клуба, анализирани от УЕФА, отбелязват ръст от 13% в приходите си. Най-много отбори в класацията на УЕФА са от Премиър лийг - Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Челси, Арсенал, Уест Хам, Нюкасъл и Брайтън, освен Манчестър Сити, а общите приходи на английското първенство са оценявани на 6,5 милиарда евро. В сравнение с това Ла Лига отбелязва едва 3,3 милиарда, а Бундеслигата 3,2 милиарда от европейската валута. 18 от 20 от клубовете, спечелили най-много от телевизионните права, са от Премиър лийг, а единствените два други тима са Барселона (15-и) и Реал Мадрид (10-и).

Интересен детайл от доклада е ограничаването на разходите от страна на “лос бланкос”, които са първи по приходи, но едва пети по разходи за заплати. През миналата кампания те са изразходили едва 320 милиона за това перо в бюджета или с 31% по-малко от предходната година, когато възпитаниците на Карло Анчелоти трииумфира в Шампионската лига. Най-сериозни разходи за заплати имат ПСЖ (529 млн.), Барселона (505 млн.), Манчестър Сити (389 млн.) и Челси.

Последвайте каналите ни в: