Пловдивският бизнесмен Илиян Филипов отговори на вчерашната серия от публикации от страна на ПФК Ботев Пловдив.

От изявлението на строителя на стадион "Христо Ботев" става ясно, че той съжалява за действията си, но обвинява фена Велизар, че му е поискал 40 000 лева, за да манипулира "жълто-черните" привърженици.

Филипов благодари на ръководството на клуба, че най-накрая е отговорило за бой над феновете, след мълчанието по случая с арестуваните служители и разкрива, че името на директора на стадиона всъщност не е Виталий, а Давид Асаев.

Ето позицията на Филипов без редакторска намеса:

Уважаеми, Ботевисти!

Обръщам се към Вас, защото Вие заслужавате отговори и винаги да разбирате истината. Истината, която от ден на ден се превръща табу в любимия ни клуб. Истината, която е неудобна за управлението на клуба. Истини, които се показват, само когато оправдават техните лъжи и интереси.

На първо място благодаря, че най-после от ръководството на тима взеха отношение и ясна позиция относно недопустима саморазправа с фенове на клуба. 4 месеца трябваше на т.нар. оперативно ръководство най-накрая да каже и дума за конфликт и обиди към фенове.

Но дели ли клубът феновете едни от други? Има ли правилни фенове? Има ли правилно насилие и недопустимо такова? Има ли двоен стандарт спрямо отношението към най-вярната публика в България? Всички тези въпроси вече имат отговори, макар че 4 месеца бе настъпило оглушително мълчание от страна на клуба. Вместо това те публикуваха два видеозаписа, в които ме представиха като най-големия престъпник срещу фенове и служители на Ботев. Видеа, които са добре режисирани, професионално монтирани, добре платени, вероятно с парите на клуба, в които се вижда как влизам в пререкание с две лица.

Оказва се, че видеонаблюдението на Колежа работи прекрасно, в изключение, когато директори от Ботев, действащи полицаи, хора със значки на ДАНС бият, заплашват и респектират фенове в съотношение 10:1.

От друга страна се разпространяват кадрите, на които се вижда, че влизам в конфликт с две лица - Велизар и Божидар.

Първо искам да се извиня за начина, по който реагирах и смятам, че действията ми не са правилни и ще понеса всички последствия за тях. От друга страна всеки човек има своя праг на търпимост. Явно при последната ни среща с Велизар и поредната му провокация, чашата преля и аз се подадох на нея, което не ме оправдава.

Пресъздавам ви истината, такава, каквато е, а не представената от клуба чрез орязани видеокадри с режисирани и скалъпени записи от телефон, в компилация с камерите на стадиона, които както по горе разбрахме работят чудесно, понякога. Нека Велизар да има честта да каже какви думи и епитети използва по мой адрес и такива на спътника ми, когато влезнах с колата си на паркинга и двамата с другия човек от клипа се приближиха към колата ми. Много ясно се вижда от видеото, което публикуваха как Велизар започва да снима с телефона си чак след отправените към мен реплики, с които му беше ясно, че вероятно ще ме провокира и ще реагирам.

С Велизар имаме дългогодишен конфликт. Това лице ми поиска 40 хиляди лева, за да купя някаква състезателна кола и то не за "спонсорство“, както твърди във видеото, а за да "нямам проблем с феновете“ и в прав текст ми заяви, че може да ги манипулира и в едната, и в другата посока. В момента, в който отказах подобна оферта, по мой адрес започна да се изсипва помия от въпросното лице и кръгът около него, като тя пристигаше при мен по всякакви канали. Включително и многобройни писания в различни вайбър групи и социални мрежи, в които участват ботевисти и четях дори и лично. През всички тези години съм запазвал самообладание.

Лицето Велизар, който неведнъж се е явявал на местни избори като политик и постоянно парадира с познанства с лидери на политически формации, е поискал и определен процент "ресто“ от победителите в другите поръчки за Колежа. Вероятно отново за "спонсорство“.



Макар да не искам да се сравнявам с такъв човек, за разлика от него, който винаги е бил на хранилка, аз съм давал през целия си живот лични средства за развитието на клуба.

Относно ситуацията с Божидар Караджов това е опит да се използва различна ситуация от клуба, за да си подпечата т.нар. скандал, тъй като всеки знае колко ненадежден е лицето Велизар и колко е "обичан“ във фенските среди на Ботев Пловдив. Мислих, че пререканието с Божидар отдавна е изчистено, тъй като сме се виждали и поздравявали. За това говори факта, че от въпросния конфликт са минали повече от 6 месеца, а той нито е пускал сигнал към органите на реда, нито го е правил публично достояние. Не изключвам възможността той да е бил принуден от своите работодатели да участва в подобен режисиран клип.

Аз бях казал, че спирам да се меся в работата на Ботев Пловдив. И до ден днешен е така!

"Хиляда пъти им казах-Не се делете! Обединявайте се! Това което правите е пагубно за вас“. Това са думите, които казах към феновете.

За съжаление, съм бил добър пророк, защото само няколко месеца след това в любимия ми отбор настъпиха процеси по разединение на феновете. Отново, за съжаление, с неприемливи и грозни методи ,които не съм предполагал, че могат да бъдат прилагани в 21 век в правова и европейска държава.

Поради това в качеството си на фен поканих на среща на 5 ноември представители на всички страни. На нея се отзоваха въпросните побойници – зам.-търговският директор Въльо Петров, шефът на сигурността Милен Стоянов, Дарин Георгиев и още 7 добре сложени момчета, на които не им знам имената, също така представители на фракциите, както и хора от ръководството на клуба – изпълнителният директор Алексей Киричек, директорът на стадиона Виталий, който се оказа, че се казва Давид Асаев.

Срещата беше организирана, за да изясним защо наши фенове и семействата им са били бити, заплашвани, респектирани и привиквани от нареченото от Антон Зингаревич – оперативно ръководство и външни лица и от в съотношение 10:1. Отговори до днес не получаваме на тези въпроси, но вместо това от клуба насочват вниманието към личностен конфликт между двама фенове на Ботев – мен и Велизар.

В началото заговорих за истината, а тя може да бъде само една. За да се запознаят всички фенове с нея, призовавам оперативното ръководство на тима да изкара всички видеозаписи, които са без монтаж и режисьорска намеса – от 2 ноември между 10:00 и 11:00 часа от Южната трибуна пред фен магазина, както и от 12:00 до 15:00 в същия ден и 3 ноември между 11:00 и 13:00 часа в 25-ти скайбокс, ползван от оперативното ръководство.

И накрая искам да кажа, че много малко хора биха изтърпели, което се изля на мой гръб. Вината ми е за това, че не се защитих на време и мълчах в името на Ботев! Ще си понеса последствията! Всеки трябва да носи последствия за действията си! Но отново подчертавам, това е междуличностен конфликт и няма отношение към клуба.

Илиян Филипов

Фен на Ботев