Най-добре платеният спортист за 2023 година според класацията на списание "Форбс" е Кристиано Роналдо. Звездата на португалския национален отбор и Ал Насър печели невероятните 275 милиона долара годишно.

39-годишният Роналдо получил 215 милиона долара заплата и бонуси от клуба си в Саудитска Арабия през 2023 г., като се смята, че е спечелил още 60 милиона долара от договори с рекламодатели.

В деня, в който се ражда Кристиано Роналдо, се случва едно от чудесата на света 

Изненадващо на второ място е испанецът Джон Рам - един от най-добрите голфъри. Той през миналия сезон спечели 181 милиона долара от турнири и още 22 милиона от спонсори.

Трети в класацията на "Форбс" е Лионел Меси. Звездата на Интер (Маями) е спечелил 130 милиона евро по равно от договори и спонсори, следван от Леброн Джеймс (Лос Анджелис Лейкърс) със 125,7 млн. 

 

Интересното е, че Леброн печели почти два пъти повече от спонсори (80 милиона долара), какъвто е случаят с много баскетболни звезди. 
Следват го Килиан Мбапе (ПСЖ, 125 милиона долара), Неймар (Ал Хилал, 121 долара), Стеф Къри (Голдън Стейт, 98,9), Янис Адетокумбо (Милуоки, 88,4), Кевин Дюрант (Финикс, 86, 9) и след това играча на американски футбол Патрик Махоумс (Канзас Сити, 84.3), който допълва челната десетка.

Най-добрият играч на Балканите е Лука Дончич със спечелени 49,7 милиона долара, който е на 34-та позиция, докато Никола Йокич е на 43-то място в този списък с обща заплата от 45,7 милиона евро, от които само шест милиона евро са от спонсори.

Новак Джокович, е на 46-то място с обща печалба от $44,9 милиона, от които е спечелил "само" $15,9 милиона от турнири.

Сред 100-те най-добри спортисти няма нито една жена, като още едно доказателство за голямата разлика между мъжкия и женския спорт. Засега най-добре платената спортистка е тенисистката Коко Гоф, която е спечелила 22,7 милиона долара, но това е с десет по-малко от последния в списъка - американският футболист Дерек Кар.