Мащабният проект за Суперлигата получава сериозен отпор от Европейския съюз. Всички държави-членки на ЕС, с изключение на Испания, са подписали декларация срещу създаването на турнира, съобщава „POLITICO“. 

Идеята е била на Франция, като е била одобрена от всички, освен от Испания. Френският президент Еманюел Макрон настоява Европейската комисия да изготви законодателство, което да затвърди подписаната декларация. 

Европейският съюз заема позиция срещу Суперлигата от години, но никога досега не е стигал толкова далеч. 

Компанията-промоутър на Суперлигата - „A22 Sports Management“, прави опити да създаде надпреварата от април 2021, но засега без успех.

Новината за инициативата на Макрон идва броени часове преди конгреса на УЕФА в Париж. 

Наскоро президентът на Барселона Жоан Лапорта заяви, че Суперлигата може да стартира още следващия сезон. Освен каталунците, част от проекта е и другият колос на испанския футбол - Реал Мадрид.

През ноември 2022 година президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви, че европейската футболна централа няма да се поддаде на натиск и идеята за Суперлига няма да успее. 

Пред "POLITICO" говорител на Суперлигата сподели, че участниците в турнира ще се определят на база представянето на отборите в националните първенства и това няма да се промени.