Старши треньорът на Ботев (Враца) Христо Янев даде интервю за клубния сайт след края на лагера в Кипър и преди последните две подготвителни седмици за началото на шампионата.

– Г-н Янев, приключихте един ползотворен лагер в Кипър с три силни контроли и сте на финалната права преди подновяването на шампионата. Как оценявате подготовката до момента? 
– Мисля, че се получи много добра подготовка и много добър лагер в Кипър. Условията бяха добри, контролите бяха много добри. Това е нещо положително за отбора. Момчетата се стараха много. Видяхме, че може да сглобим добър отбор. Селекцията тече така, както искахме, всичко е ок засега. Хубавото е, че на този лагер бяхме всички заедно – отбор, ръководство, нови футболисти. Проведохме много разговори, изпитахме различни емоции. Това обединява една група. Сблъскахме се със силни отбори. Видяхме какво е да играеш с отбори ниво Шампионска лига и това трябва да ни обогати.

Казахте селекция, търсите ли още футболисти и на какви позиции? 
– Да, все още търсим още един централен защитник. Това е позицията, на която ни трябват опции.

– Новите попълнения оправдават ли очакванията? 
– Всеки се стреми да се впише по най-бързия начин. Новите бяха приети добре. Започнаха да работят така, както искаме. Надявам се в най-скоро време да видим най-доброто от тях.

– Реално правите първа пълноценна подготовка с Ботев, тъй като поехте отбора в движение и в първенство. Имахте ли възможност да обърнете внимание на детайлите и ще видим ли различен тактически отбор? 
– Искрено се надявам. В момента имаме време да работим върху детайлите. Сглобяваме нов отбор и е логично за това нещо да е необходимо малко повече време. Съвсем различно е, когато имаме такова, за да работим с всеки футболист и всеки да се напасне към това, което правим. За мен беше важно да видя отбора като колектив.

– Има ли го този колектив? 
– Всеки от нас се опитва да допринесе за този колектив. Трябва да разберем, че всеки е важен в това, което прави. Трябва да опознаем най-доброто от онова, което имаме като спортно-технически и човешки качества. Радвам се, че се получава.

– Имате ли си доверие – вие на футболистите и те на вас? 
– Имам пълното доверие на футболистите. Искам да разберат, че вярваме в техните качества. Правя всичко възможно във всеки момент да доказвам онова, което говоря. Доверието се печели с действие, а не с думи. Това се отнася и в двете посоки.

– С първия отбор тренираха няколко човека от юношите. Доколко са готови за мачове в Първа лига? 
– Хубаво е, че разполагаме млади играчи, които имат качествата и се развиват. В точков актив ситуацията не е благоприятна, за да могат те да влязат и да започнат да играят веднага. Това, че те тренират с първия отбор означава, че клубът обръща внимание на собствените си кадри и иска да ги развива.

– В първия официален мач играете срещу отбор, който сте водил, а и освен това се бори за титлата. Има ли шансове Ботев срещу ЦСКА? 
– Няма никакво значение кой какви шансове дава на нашия отбор. Ние трябва във всеки момент да се борим за онова, което ни интересува нас.