Волейболистите на Левски София може да се класират на полуфинал в Европа, научи Sportal.bg.

Носителят на Суперкупата на България загуби двата си двубоя от италианския Веро Волей (Монца) с 0:3 в София и с 0:3 в Монца в турнира “Чалъндж къп”.

По информация на Sportal.bg, вчера “сините” са подали официална жалба до Европейската конфедерация по волейбол (CEV) заради участието в състава на Монца в  двата двубоя на словенския национал Ник Муянович.

Муянович започна сезона в словенски Клацит Волей (Камник), с който игра във същия турнир “Чалъндж къп” срещу норвежкия Викинг (Берген), а след това игра с екипа на Монца срещу Левски в същия турнир.

Няколко дни по-рано от Калцит (Камник) също подадоха жалба до CEV и директора Торстен Ендрес, заради участието на Ник Муянович в двубоите срещу “сините” и поискаха официално Монца да бъде дисквалифициран от турнира.

Генералният мениджър на Камник Томи Шмуц пита в открития си имейл до CEV:

“Как е възможно състезателят Ник Муянович да може да играе за два отбора в едно и също състезание (“Чалъндж къп”) в една и съща година. Той започна сезона в нашия Калцит Волей и игра мачове срещу норвежки отбор, след което с измамна транзакция се озова във Веро Волей. Тази седмица той игра срещу Левски София в същото състезание. Доколкото знам правилата са ясни. Един играч не може да се състезава в едно състезание в един клуб в една състезателна година, нали? Така че мисля, че Воро Волей трябва да бъде дисквалифициран от турнира “Чалъндж къп”, пише volleyball.it.

Ник Муянович започна турнира с екипа на Калцит Волей (Камник) в първия и втория мач от 1/32-финалите в “Чалъндж къп” с норвежкия Викинг Тиф (Берген), като и двата се играха в Камник на 1 и 2 ноември. След това той дебютира с фланелката на Веро Волей в реванша от 1/8-финалите в Монца срещу Панатинайкос и стартира на четвъртфиналите срещу Левски София, и стана MVP в реванша в Монца.

Sportal.bg разбра, че се очаква решение на CEV да излезе до края на тази седмица.

Ако жалбите на Левски София и Калцит Волей (Камник) бъдат уважени и Веро Волей (Монца) бъде дисквалифицират от турнира, то тогава Левски София ще играе на полуфинал срещу турския Галатасарай (Истанбул).