Съдийската комисия към Испанската футболна федерация (RFEF) е открила две скандални грешки в работата на Алехандро Хосе Ернандес Ернандес, който отговаряше за ВАР по време на мача между Реал (Мадрид) и Алмерия (3:2).

По време на срещата съдията Франсиско Хосе Ернандес Маесо в три момента се довери на ВАР за ситуации на терена, които в крайна сметка се оказаха ключови за победата на „белия балет“. С помощна на повторенията той гледа ситуация за дузпа за Реал (Мадрид), отмени гол на Алмерия и зачете попадение на Винисиус.

След като е чула аудиозаписа от разговора между рефера и отговорника за ВАР, съдийската комисия е открила две грешки на Ернандес Ернандес, съобщава „Кадена СЕР“. Едната е при ситуацията за дузпа, където фокусът е паднал само върху играта с ръка на Каики, която е факт, но не е препоръчал преглеждане на цялата ситуация за евентуални нарушения на Антонио Рюдигер и Хоселу.

Втората грешка е, че при попадението на Винисиус. Маесо отмени гола заради вероятна игра с ръка, но беше повикан да гледа ситуацията на монитор, въпреки че Ернандес Ернандес не е разполагал с достатъчно категоричен кадър, доказващ игра с рамо, а не с ръка от страна на бразилеца. Поради тази причина ВАР не е трябвало да се намесва изобщо.