Президентът на Барселона Жоан Лапорта открито заяви, че има злоупотреба с ВАР в испанския футбол заради натиск от страна на Реал Мадрид. Той изрази своето възмущение от спорните съдийски решения при победата на “лос бланкос” с 3:2 над Алмерия и разкри, че събитията в този мач са повлияли негативно на играчите на неговия тим преди началото на двубоя срещу Бетис, който каталунците спечелиха с 4:2.

“Имахме много, много смесени чувства, защото пристигнахме на “Бенито Вийямарин” за един ключов мач за нас. Ако бяхме спечелили на “Вийямарин”, можехме да скъсим изоставането си според резултатите на нашите съперници. Освен това имаме две поредни домакинства и си мислехме “този двубой е ключов”, защото беше гостуване, а сега ще приемем Осасуна и Виляреал. Отборът става все по-силен и все по-сплотен. Има нещо като сговор за обединение в съблекалнята и не става въпрос просто за водене на съвместен живот, а за това играчите да си помагат един на друг. Когато даден футболист изпитва трудности, другите трябва да му помогнат. Има някакъв сговор в този смисъл, след като преминахме през един полусезон в първенството, в който имахме възходи и падения, а също така и травми, но започваме да възстановяваме контузените. Започваме да практикуваме футбол, който се харесва на феновете ни. И, разбира се, очаквахме да излезем на терена на “Бенито Вийямарин” и, виждайки мача на “Бернабеу”, истината е, че бяхме много неспокойни, възмутени и разтревожени.

Joan Laporta: "The VAR is hijacked. All the decisions that were made were contrary to those made by the referee. The decisions are all favorable to this team (Real Madrid)." pic.twitter.com/xMy8oZzCiM

— Barça Universal (@BarcaUniversal) January 24, 2024

Какво казах на президента на федерацията? Че сме разтревожени. Във футбола, най-вече в първенството, става въпрос за подобряване. В нашия случай възстановихме контузените и искаме да се задържим в турнирите, за да можем да ги спечелим. Също така, очевидно, очакваме някое препъване на нашите конкуренти и така да скъсим дистанцията. В неделя това можеше да се случи, но по ясен начин съдийството в този мач на “Бернабеу” беше иззето от ВАР и всички взети решения бяха противоречиви на тези, които беше взел главният рефер. Вярвам, че ВАР е инструмент, който да помага на съдиите, но се превръща в проблем. Казвам го и не ми харесва да се правя на жертва, но това е ангажимент, който имаме към справедливостта и спортния дух. Това е ангажимент, който клубът има, когато става въпрос за признаване на сложната работа на реферите. Според мен функциите на съдията са най-трудните в света на футбола след отбелязването на голове, ако ме питаш. Човече, виждаме как един инструмент, който трябваше да им помага, ВАР, всъщност не го прави, а вместо това е отвлечен и сякаш малтретиран от натиска, който прлага нашият съперник по продължителен и постоянен начин. Този натиск не е конкретен, защото се оказва от известно време. Той дава своите плодове, защото всички решения са в полза на този отбор.

🚨🎙️| Laporta: "Xavi said it's difficult to win the league? I ALWAYS agree with Xavi. I want to add that yes, the teams will be very difficult, but we WILL win the league. I am convinced Barcelona will go far and will be favorites to win." #fcblive pic.twitter.com/kOboJfrbnv

— BarçaTimes (@BarcaTimes) January 23, 2024

Дали съдиите трябва да се опълчат срещу видеата на телевизията на Реал Мадрид? Очевидно, такъв е този клуб. От това се оплакваме. Не искам дори да си представям ние да правим подобно нещо. Дори не ни минава през главите, защото това е начин за оказване на натиск и вярвам, че това не е редно. Ти можеш да правиш изказвания, ако чувстваш, че по някакъв начин си ощетен. Но при тези постоянни удари, които се нанасят от клубната телевизия на Реал Мадрид, за да се оказва натиск на реферите, трябва да има реакция на Съдийската комисия. Такава обаче няма и това ни безпокои и тревожи. Думите на Чави, че трудно ще станем шампиони? Винаги съм съгласен с това, което казва Чави. Но също така искам да добавя, че ще бъде много трудно, но ще спечелим титлата, защото съм убеден, че Барса ще стигне по-далеч и ще бъдем твърди претенденти за спечелването ѝ”, коментира Лапорта пред “Мундо Депортиво”.