Чешката тийнейджърка Линда Носкова поднесе сензацията на деня в Откритото първенство на Австралия по тенис. В третия кръг на женската схема Носкова отстрани водачката Ига Швьонтек с 3:6, 6:3, 6:4. Така надеждите на полякинята за първа титла в Австралия и общо пети трофей от Големия шлем.

Полякинята, която обикновено е доминиращ състезател и често бие с 6:0 дори, в Мелбърн е далече от това си лице. Тя трябваше да мине през тайбрек в първия си мач срещу София Кенин, а след това с доста мъки се справи и с красавицата Даниел Колинс (САЩ). В четвъртия кръг сензационната победителка ще срещне по-добрата от двойката Елина Свитолина (Украйна, номер 19) и Виктория Голубич (Швейцария).

An EPIC performance 💥👏

Linda Noskova defeats World No.1 Swiatek in a three set thriller 3-6, 6-3, 6-4. She books her ticket into the fourth round! #AusOpen pic.twitter.com/WcXZW4uzkL

— wta (@WTA) January 20, 2024

Швьонтек през 2022-а година достигна до четвъртфинал в Австралия, което е и най-доброто й постижение тук. А миналата година беше спряна от Елена Рибакина (Казахстан) в третия кръг. Арина Сабаленка от Беларус е защитаваща титлата си от предишното издание.

Ясно беше, че 19-годишната Носкова ще бъде труден опонент и заради трите си победи над състезателки от топ 10, и заради амбициозните мачове до момента. Но водачката в ранглистата изглежда нямаше настроение да прави подаръци и направи пробив в шестия гейм, след което взе своето подаване и така дръпна в сетовете.

"𝙎𝒉𝙚 𝙬𝒂𝙨 𝙛𝒆𝙖𝒓𝙡𝒆𝙨𝒔"

Linda Noskova knocks out world No.1 Iga Swiatek 3-6 6-3 6-4 😱🤯#AusOpen pic.twitter.com/R7kX4EdVH8

— Eurosport (@eurosport) January 20, 2024

22-годишната Швьонтек малко свали интензитета във втория сет, като още от самото начало от трудни позиции атакуваше, стреляше мощни и трудни за отразяване форхенди. Дебютантката на Мелбърн Парк Носкова обаче работеше отлично с крака и в защита и не позволи този сценарий да я извади от равновесие. И се държеше твърдо, отговаряйки с някои експлозивни удари от себе си, пробивайки на нула за 5:3. След това от втори опит си взе подаването и изравни общия резултат.

Имаше принудителна пауза в играта, тъй като лекарите трябваше да окажат първа помощ на привърженик, който се почувства зле. И след тази пауза сякаш Швьонтек беше намерила формата си. Двете размениха по един пробив, но Носкова направи нов и решаващ за 4:3 и след това при свой сервис затвори мача за 6:4.

Рускинята Анастасия Павлюченкова пък се оттегли от състезанието на двойки заради травма, съобщиха организаторите. По-рано днес тя написа на страницата си в инстаграм, че има разтежение на мускул на корема. Тя трябваше да се състезава с Вероника Кудерметова в един отбор.