Суперсблъсъкът между Спартак Плевен и ЦСКА от 18-ия кръг на Националната баскетболна лига беше отложен в последния момент, а причината за това са многото кадрови проблеми пред плевенчани. Срещата е насрочена за 7 февруари.
Sportal.bg се свърза със старши треньора на „армейците“ Росен Барчовски, за да разкрие своята позиция по темата, като той говори и за проблемите в НБЛ. 

„От Плевен ми се обадиха вчера следобед към 16:30 часа с молба да се отложи мача, тъй като имат много болни. Аз казвам, че трябва малко да помисля и да говоря с ръководството. Говорих с Роберт, говорих със Сашо Чакмаков и те ми казаха, че принципно не е редно, но аз да взема решение. И аз реших, че трябва да постъпя колегиално, защото това може да се случи на всеки. В края на краищата здравето е по-важно от всеки един мач, колкото и да е стратегически важен този мач. Защото този мач е битка за четворката, която дава много сериозно предимство за Купата на България, пък и по-нататък преди плейофите. Ние сме преки конкуренти. И този мач, ако те не са в добро състояние, ние в момента сме в пълен състав. Независимо, че загубихме, сме в добра форма. Въпреки това реших, че е по-важно да постъпваме по този начин - колегиално. Така е човешко, колегиално и професионално. Не сме за един мач. Това ми беше решението, въпреки че съзнавах абсолютно всичко. Това беше решението, другото са подробности.

Искам да кажа нещо по-важно. Не може да се управлява една лига с разговори между клубовете. Трябва да има наредба и има наредба, която да се спазва. Не може да ме поставят мен в положение на арбитър, да излизам виновен или да ми се изказват благодарности. Аз благодарности не искам, нямам нужда. Но не мога да решавам такова нещо. Затова са наредбите и тези наредби се следват. Когато започнат такива неща, това са компромиси, които водят до следващи компромиси. Едно е колегиалното отношение, а друго е, че не могат да се поставят по този начин клубовете.

Миналата година ние имахме много тежки контузии и болести, цяла година. Ние не сме отложили един мач. Това ни коства титлата накрая.

Този случай е приключен, взел съм такова решение, доволен съм от себе си и благодаря на Спартак Плевен, че това нещо го изразяват публично. Важно е да има колегиални отношения между клубовете. Но трябва да се избягва и това нещо се случва чрез наредбата, спазване на наредбата и липса на компромиси. Всички го знаят, всички са съгласни, но на практика винаги се нарушава. Миналата година така се пререждаха мачове и то при изтеглен жребий. Едно е да изтеглиш мача 2-3 дни по-късно, друго е да го пратиш някъде на друго място. Това нещо се отбеляза и нищо.

Сега ние бяхме в такова положение. Приехме, че по-правилното е феърплеят и колегиалното отношение, но от тук нататък не всеки ще го направи.

Трябва да се спазва наредбата такава, каквато е без да се правят компромиси. По принцип има мениджър на лигата, това е Сандра Велчева, която следи спазването на наредбата. Ние не може да създадем лига като хората по никакъв начин и то години наред. Ние не можем да си изберем един председател, който да спазва нашите правила и да носи отговорност за управлението. И цялата тежест се хвърля върху Сандра Велчева, която има моменти, в които не може да взима толкова тежки решения. Когато има председател избран от всички, авторитетна фигура и има спорни моменти, неговата дума ще тежи. Но аз пак казвам, не е необходима тежка дума, необходимо е да се спазват правилата.", заяви Барчовски пред нашата медия. 

ЦСКА е на второ място във временното класиране с 12 победи и 5 загуби, а Спартак Плевен заема четвърто място с баланс 11-5 и мач по-малко. 

ПЪЛНО КЛАСИРАНЕ В НБЛ: