Франц Бекенбауер беше велик германец, който стана най-добрият посланик на страната си по света, каза президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в петък по време на възпоменание на бившия световен шампион на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен.

Щайнмайер и канцлерът Олаф Шолц водеха дългия списък от присъстващи, който включваше и множество германски футболни легенди.

Легендата на Байерн Мюнхен, германския и световен футбол Бекенбауер, който почина на 78-годишна възраст по-рано този месец, помага за модернизирането на футбола и се превръща в олицетворение на следвоенния спортен успех на Германия. Той е капитан на родината си до триумфа с титлата на Световното първенство през 1974 година на родна земя.

"Не знам дали ангелите горе в небето спортуват, но през последните няколко дни може би са чули този глас с баварски акцент, който казва "излезте и играйте футбол. Той беше известен по целия свят, много уважаван, идолизиран и обичан. За мнозина той беше модел за подражание, за всички нас той беше късмет. Ние се разделяме с един велик германец и като президент казвам "Благодаря ти, Франц Бекенбауер, благодаря ти за всичко", каза Щайнмайер в речта си.

С венци, положени в центъра на терена около голяма снимка на Бекенбауер, неговото семейство, приятели и фенове се сбогуваха емоционално с футболната легенда.

Франц Бекенбауер спечели Световната титла и като селекционер на Германия през 1990 година.

С Байерн той е три пъти европейски клубен шампион, четирикратен първенец на Германия, както и носител на Световната титла на клубно ниво.