Националният отбор на Кабо Верде стана първият осминафиналист на Купата на африканските нации, след като спечели с убедителното 3:0 срещу Мозамбик на  “Стад Феликс Упуе-Боини” във втория им мач от група В на турнира.

В 24-тата минута Бебе можеше да даде аванс на “сините акули” с пряк свободен удар, но топката разтресе напречната греда. Само осем минути по-късно нападателят на Райо Валекано все пак се разписа именно с мощен изстрел от фал, при който противниковият вратар не се намеси достатъчно добре въпреки огромната дистанция на изпълнението. В 51-вата минута Райън Мендес отне топката от Едмилсон Дове на границата на наказателното поле и веднага нанесе шут, с който удвои преднината на своя тим. Осем минути след това Гени Катамо можеше да намали изоставането на “мамбите” от пряк свободен удар, но топката се отби в сглобката на вратата. За сметка на това в 69-ата минута Кевин Пина реализира трето попадение за победителите чрез далечен удар, с който оформи крайния резултат.

Cape Verde will finish top of their Africa Cup of Nations group for the first time in the nation's history. 🦈#AFCON2023 https://t.co/6si261TwbJ

— Squawka (@Squawka) January 19, 2024

Така Кабо Верде събра шест точки и си осигури предсрочно първото място в групата, в която Мозамбик е на дъното с един пункт. Вторият Египет е с две точки, а Гана е с една и с по-добра голова разлика от четвъртия.