Рускинята Елина Аневасян поднесе една от изненадите във втория кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис, като елиминира гъркинята Мария Сакари с 6:4, 6:4 за час и 44 минути игра.

Сакари, която е под номер 8 в ранглистата на WTA, допусна пробив при сервиса си още в първия гейм и изоставаше с 0:2 в началото, но успя да върне пробива и изравни при 3:3. Веднага след това Аванесян, която е 74-а в света, успя отново да вземе подаването на опонентката си и до края запази аванси си, като се наложи с 6:4. 

Втората част започна с три поредни пробива, от които в по-добра позиция излезе Елина Аванесян, която поведе с 2:1, а след това затвърди преднината си с 3:1. До края на мача двете печелеха подаванията си, което бе достатъчно на 21-годишната рускиня за успеха. Сакари направи повече печеливши удари в мача - 23 срещу 17 за рускинята, но и допусна и почти два пъти повече непредизвикани грешки - 43 срещу 24.

В третия кръг на турнира Елина Аванесян ще играе срещу украинката Марта Костюк, която надигра в много оспорван мач белгийката Елизе Мертенс с 5:7, 6:1, 7:6 (10:6) в мач, който продължи близо 3 часа.

В първия сет на мача имаше цели 5 пробива - 3:2 за Мертенс, във втория имаше само два за Костюк, а в третия нямаше нито един и се стигна до дълъг тайбрек, който украинката спечели с 10:6.