В знак на добра воля грандовете Барселона, Реал Мадрид и Атлетико Мадрид са отделили всеки по 200 000 евро в полза на Осасуна, разкрива “Марка”. От утре четирите клуба се впускат в турнира за Суперкупата на Испания в Саудитска Арабия. В единия полуфинал съперници са столичните отбори, а в другия останалите два.

Наградният фонд от надпреварата за самото участие обаче не се разпределя поравно между участниците, а въз основа на броя спечелени купи от турнира, зрителски интерес и др. По тази причина Барса и Реал прибират “лъвския пай” от по около 6 млн. евро за всеки от двата клуба, а за Атлетико са предвидени около 3 млн. евро. За Осасуна остава по-малко от 1,5 млн. евро.

По тази причина, вероятно за да тушират евентуалното недоволство на клуба от Навара, въпросните отбори са отделили от своите бонуси и ще предоставят допълнителни 600 000 евро на Осасуна, с което приходът на памплонци ще нарасне до малко над 2 млн. евро.

Иначе отделно всеки от четирите отбора ще да увеличи банковата си сметка въз основа на резултатите на Суперкупата, като тук вече сумите са фиксирани. Класиралите се за финала два състава ще получат премия от по 1 млн. евро, а носителят на трофея ще вземе допълнителни 1,5 млн. Отпадналите още на полуфиналите ще се задоволят с по 750 000 евро.

Така грубите сметки показват, че дори да не постигне нищо, Осасуна ще си тръгне с поне 2,8 млн. евро.

Реал и Атлетико играят в сряда (21:00 часа), а Барса и Осасуна са в четвъртък (21:00 часа). Финалът е в неделя (21:00 часа), а мач за трето място няма да има.

Според правилата на Суперкупата на Испания участие взимат носителят на купата на Испания (Реал Мадрид), финалистът (Осасуна), шампионът в Ла Лига (Барселона) и сребърният медалист. Тъй като обаче Реал завърщи втори през сезон 2022/23 г., но в същото време завоюва купата, последната квота отива при следващия в класирането на шампионата, който в случая беше Атлетико.