Жирона и Атлетико Мадрид сътвориха спекатакъл, който ще се помни дълго. В може би най-зрелищния мач от началото на сезона в Ла Лига каталунската сензация подчини "дюшекчиите" с 4:3 и продължава да дели първото място в класирането с Реал Мадрид. Публиката на "Мунисипал де Монтиливи" видя хеттрик на Алваро Мората, но и той не помогна на Атлети да избегне поражението. В герой за Жирона се превърна Иван Мартин, който вкара невероятно попадение в добавеното време и донесе трите точки на тима си.

Домакините водеха с 1:0 и 3:1, но Атлетико показа характер и успя да изравни. Отборът на Диего Симеоне изигра много силно второ полувреме и беше близо до пълен обрат, но пропусна няколко положения пред вратата, пазена от Пауло Гасанига. Така се стигна до брилянтното изпълнение на Иван Мартин в 91-ата минута. След тази победа Жирона събра 48 точки, колкото има и Реал, а Атлетико остана с 38 и се намира на третата позиция, но с мач повече от Барселона. "Лос колчонерос" за първи път загубиха 4 поредни гостувания в Ла Лига под ръководството на Симеоне.

Жирона започна изключително агресивно и още преди да е изтекла първата минута можеше да води в резултата, но Довбик направи огромен пропуск след хуаво центриране на Савио. Гостите не си взеха бележка и следващата опасна атака към вратата им завърши с гол. Валери Фернандес получи топката около наказателното поле и с много прецизен удар не остави шансове на Ян Облак.

Атлетико реагира мигновено след полученото попадение. Самуел Лино изскочи зад защитата на Жирона, но не съумя да намери свой съотборник в наказателното поле. В 14-ата минута Гризман отклони с глава към Мората, който технично стреля по диагонала за 1:1. ВАР прегледа ситуацията за евентуална засада, но такава нямаше и голът беше потвърден.

В средата на полувремето груба грешка на Коке доведе до гол за Жирона. Опитният халф загуби топката от Иван Мартин, чийто удар беше спасен от Облак, но при добавката Савио прати топката в мрежата. В 33-ата минута Гризман можеше да изравни и да излезе еднолично на върха в голмайсторската листа на Атлетико за всички времена, но Гасанига внимаваше. Не след дълго Облак трябваше да се намесва след опасен изстрел на Ян Коуто.

В 39-ата минута късо разигран корнер изненада защитата на Атлетико, а Артьом Довбик отклони топката към Дейли Блинд и нидерландският защитник отблизо вкара за 3:1. Атлетико нямаше никакво намерение да се предава, въпреки негативното развитие на срещата. Мората получи пас от Родриго де Пол, финтира Ерик Гарсия и намали. Испанският национал имаше шанс да изравни още преди края на първата част, но шутира над напречната греда.

Второто полувреме стартира с мощен натиск на Атлетико и няколко пропуска на футболистите на Симеоне. Де Пол и Родриго Рикелме, който през миналия сезон игра под наем в Жирона, осигуриха на гостите контрол в средата на терена. Защитата на домакините все повече се огъваше и в 54-ата минута хеттрикът на Мората стана факт. Де Пол проби през центъра и пусна извеждащ пас към голмайстора на мадридчани, а той елегантно копна топкатанад плонжиралия Гасанига - 3:3.

Атлетико все повече притискаше съперника и сякаш беше само въпрос на време да довърши тима на Мичел. Пропуските следваха един след друг, но домакините оцеляха. Смените на Симеоне не дадоха желания ефект, а Жирона нямаше сили да атакува, както преди почивката. В първата добавена минута обаче Иван Мартин направи нещо много атрактивно. Той запази топката между няколко противникови играчи и с голяма доза късмет отправи удар, който се оказа неспасяем за Облак.