Сериозен интерес и боксьори от цял свят се очаква да се качат на ринга за 75-ото издание на Купа „Странджа“.

Най-старият международен турнир по бокс в Европа ще се проведе от 4 до 11 февруари в зала „София“. Месец преди началото на събитието вече има подадени заявки от федерации от Европа, Азия, Африка и Южна Америка.

Купа „Странджа“ ще бъде първият голям турнир и за българските национали по пътя към Олимпийските игри в Париж през лятото. Водещите ни имена от днес са на лагер на Белмекен, където ще останат до 25 януари. Под ръководството на Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров те ще проведат първия етап от подготовката си преди наситения със събития календар за тази година.

„Първите дни ще имаме встъпителни занимания, след което започва и по-тежката част от лагера. За съжаление Ергюнал Себахтин няма как да участва, тъй като претърпя операция и се възстановява, но останалите момчета са тук. Федерацията изпрати покани на всички. Очакваме към нас да се присъединят и някои от професионалистите, сред които Йосиф Панов и Борислав Велев. Ще правим заедно с тях и спаринги. Очаква ни тежка година, с два квалификационни турнира за Париж, европейско първенство и самата Олимпиада. Ще бъдем готови да дадем най-доброто във всеки от тях“, каза Жоел Арате.

Дотук България има три квоти за френската столица, спечелени от Станимира Петрова (54 кг) и Светлана Каменова (57 кг) при жените и Хавиер Ибаниес (57 кг) при мъжете.