Трикратната шампионка Каролина Плишкова елиминира завърналата се в спорта Наоми Осака (Япония) във втория кръг на турнира по тенис на твърда настилка в Бризбън (Австралия) с награден фонд 1.7 милиона долара.

Чехкинята, която взе трофея през 2017, 2019 и 2020, спечели след обрат с 3:6, 7:6(4), 6:4 и продължава в третия кръг.

В понеделник Осака спечели първия си мач след пауза от 15 месеца и след като стана майка за първи път, но бившата номер 1 в света Плишкова се оказа доста по-трудна съперничка.

Двубоят започна добре за четирикратната шампионка от Големия шлем Осака, след като тя наниза 5 аса, за да вземе първия сет след 37 минути.

A spectacular performance 👏@KaPliskova defeats Osaka in a three set thriller 3-6, 7-6(4), 6-4.#BrisbaneTennis pic.twitter.com/LQ7d7FreBc

— wta (@WTA) January 3, 2024

Плишкова намери своя ритъм във втория сет и въпреки че стабилният сервис на Осака многократно и донесе проблеми в тайбрека, това не попречи на чехкинята да изравни.

Ранен пробив позволи на Плишкова да поведе в решаващия трети сет и тя спаси три точки за пробив в следващия гейм, за да запази предимството си пред 26-годишната Осака.

Чехкинята показа отличен сервис до края на двубоя й продължава в третия кръг, където ще срещне третата в схемата Елена Остапенко (Латвия), която елиминира италианката Камила Джорджи с 6:1, 6:4.

That pick-up from the baseline on match point 🫨

No.3 seed @JelenaOstapenk8 is up and running in 2024 with victory over Giorgi in Brisbane!#BrisbaneTennis pic.twitter.com/METZIFAbfV

— wta (@WTA) January 3, 2024

Осака ще извлече много позитиви от състезанието, очаквайки завръщането си в турнирите от Големия шлем на Откритото първенство на Австралия от 14 до 28 януари. Тя е шампионка в Мелбърн от 2019 и 2021 година.

"Седмицата определено е по-кратка, отколкото исках да бъде, но като цяло беше страхотен мач и се забавлявах много. Видях статистиката, моите точки за пробив можеха да бъдат по-добри. Но мисля, че освен това, и двете играхме много добре. Надявам се тя да е на същото мнение", заяви Осака.

Японката добави, че самото присъствие на корта е "лична победа", тъй като е имала съмненията дали ще може да играе до преди няколко седмици.

"Тези два мача доказват, че се справям добре и годината просто ще стане по-добра за мен", коментира Осака.

Победителката от миналата година Арина Сабаленка също се класира напред в турнира, продължавайки подготовката си за защитата на титлата от Откритото първенство на Австралия след победа над Лучия Бронзети (Италия) с 6:3, 6:0 над Лучия Бронзети (Италия). Поставената под номер 1 в схемата беларускиня ще играе в спор за място на четвъртфиналите срещу победителката от двубоя между Даниел Колинс (САЩ) или Джу Лин (Китай).

В първия си мач за годината родената в Русия казахстанка Елена Рибакина, шампионка на "Уимбълдън" през 2022 гoдина, спаси три точки за пробив във втория сет по пътя към победата с 6:4, 6:1 над представителката на домакините Оливия Гадецки.

A fine start for the No.2 seed ✊

Elena Rybakina takes out home hope Gadecki to move into the Brisbane last 16!#BrisbaneTennis pic.twitter.com/2v3szGjAUd

— wta (@WTA) January 3, 2024

Рибакина, която е финалистка от турнира от Големия шлем в Мелбърн миналата година, ще се изправи срещу белгийката Елизе Метренс в третия кръг.

В изцяло руски сблъсък 16-годишната Мира Андреева победи номер 4 Людмила Самсонова с 6:2, 6:1, а следващата й съперничка ще бъде Арина Родионова (Австралия).

Continuing this week's theme of 16-year-olds in form 🎯

Mirra Andreeva is into the last 16 in Brisbane!#BrisbaneTennis pic.twitter.com/7V81JVNEKs

— wta (@WTA) January 3, 2024

Още три рускини продължават напред - Вероника Кудерметова, Анастасия Потапова и Даря Касаткина, а Екатерина Александрова загуби от Хулия Риера (Аржентина) с 3:6, 4:6. Риера елинимира на старта първата ракета на България Виктория Томова.