Отлично представяне през първия полусезон, благодаря на момчетата за усилията, които полагат

Отборът на Звездец (Горна Малина) се класира за полуфиналите в турнира за Купата на България при мъжете в първенството на Висшата лига. Воденият от Иван Генков тим, който е действащ носител на трофея, се наложи над Черноморец Бяла в четвъртфинален сблъсък.

Така в следващия етап шестият в Западната група на Висшата лига ще срещне четвъртия в таблицата Етрополе, който отстрани Славия. Сблъсъкът е на 10 януари (сряда).

Старши треньорът Иван Генков говори за надпреварата и изминалия полусезон в специално интервю пред BGvolleyball.com:

Равносметката ти за полусезона?

В цифрово изражение, в рамките на първия полусезон изиграхме седем мача. Спечелихме пет и допуснахме две загуби. Загубите дойдоха от отбори, които както финансово, така и кадрово ни превъзхождат в пъти. Същите заявиха и амбиции за влизане в efbet Супер Волей. Това са отборите на Етрополе и Миньор (Перник). В турнира за Купата на България Висша лига, спечелихме осмина и четвъртфинала, като домакини на Черноморец Бяла и Родопа Смолян. Трудни противници от нашата черга. Така, че отлично представяне на отбора в рамките на първия полусезон. Благодаря, за което на момчетата - за труда и усилията, които полагат.

Удовлетворен ли си от представянето ви до момента?

В началото на всеки сезон с оглед на финансовия и кадрови потенциал, с който разполага, всеки клуб си поставя цел, с която да оправдае средствата, които разходва в рамките на настоящия шампионат. След като до момента допуснахме само две загуби, и то от водещите отбори във Висшата лига, съм повече от доволен.

Има ли нещо, което не се случи по план?

Засега всичко върви по план. В повече ни идват тежките контузии, които сполетяха основни състезатели. Пожелавам им бързо възстановяване!

Кой бе най-трудният ви мач този полусезон?

Най-труден за нас беше мачът във Варна срещу Черноморец. След като допуснахме пасив от два гейма и губехме в началото на третия, успяхме да се съберем и да спечелим с 3:2. Ключова роля за успеха допринесоха и смените от резервната скамейка.

А най-силният ви съперник?

Най тежкото поражение допуснахме от отбора на Етрополе. Не смятам, че това е най тежкият ни противник, но домакинско поражение с 3:0, само по себе си говори за сериозен противник.

В турнира за Купата записахте победи с 3:2 и 3:1 гейма - с какво надделяхте над противниците си?

Както казах и по горе, в турнира за Купата на България постигнахме две победи срещу корави и равностойни противници. Определено по-тежък за нас беше мачът срещу Родопа (Смолян). Противник, който дълго време не бяхме срещали в пряк двубой. В рамките на цялата среща бяхме догонващи в резултата. Успявахме някак в края на решаващите точки, не без помощта и на противника да надделеем, а с това да спечелим и мача.

На полуфиналите предстои отново битка с познат противник - Етрополе. Очакванията ти за срещата?

Да. Отново се срещаме с отбора на Етрополе. Този път на полуфинал. Успяха да ни победят чисто при гостуването си в Горна Малина в рамките на шампионата. Убеден съм, че мачовете на пряка елиминация, се различават от тези в рамките на размененото гостуване. Определено домакините са фаворит, но със сигурност, ние до момента играем по-добре като гости. Познаваме добре противника, залата, както и обстановката по време на официалните им срещи. Смятам, че отборът, който по-бързо преодолее напрежението, което съпровожда подобни срещи, както и успее да контролира по-добре адреналина, ще спечели. Така, че имаме своите шансове и ще се постараем максимално да ги използваме.

Малко след Нова година се подновява и първенството. Ще ви повлияе ли по някакъв начин сгъстеният график?

Миналата година първенството започна на Ивановден. Пошегувах се с Христо Апостолов, че за 45 години волейбол, това се случва за първи път и не ми изглежда ОК. И ето, че тази година ще започнем на Йордановден. Всичко това в рамките на шегата. Трудно е, разбира се, но правилата са еднакви за всички. Надявам се да се адаптираме максимално бързо.

А кадровите проблеми? В този ред на мисли - предвиждат ли се трансфери на полусезона?

Трима състезатели се контузиха от началото на тази година. За съжаление двама от тях сериозно. Пожелавам им отново бързо възстановяване. Може би ще имаме едно ново попълнение, но засега не мога да потвърдя.

Твоето пожелание към състезателите и феновете за новата година?

Желая, здраве, късмет и успешна 2024 г. на момчетата, на феновете и на всички поддръжници и симпатизанти на волейбола, и конкретно на Звездец (Горна Малина).