Бившият младежки национал на България Вилиян Бижев обяви края на професионалната си футболна кариера. У нас нападателят, който вчера навърши 31 години, е играл за Черно море и Славия през 2014 и 2015 години, а във визитката му фигурира и Ливърпул. "Мърсисайдци" държаха правата на българина в продължение на три години, в които нашенецът изкарва няколко наема във Фортуна (Дюселдорф), включително и в дубъла на германците.

По-голямата част от кариерата на Бижев минава в САЩ, а последният му тим е Сентрал Фуего - клуб от третото ниво на местния футбол. 

На сбогуване с професионалния футбол той анонсира, че се посвещава на проект, с който може да влияе на и извън терена.

Съобщението на Бижев, с което той обяви края на състезателната си кариера:

"Със сладко-горчив микс от емоции обявявам оттеглянето си от професионалния футбол. Това невероятно приключение не бе друго освен сбъдната мечта, изпълнена с незабравими пътувания, съкровени моменти и развитие на невероятни приятелства.

Решението да окача обувките не беше лесно, но след много размисъл и обмисляне чувствам, че е подходящият момент да премина към нова глава от живота си. Докато една врата се затваря, друга се отваря и аз съм развълнуван да обявя, че ще вляза в нова роля, където мога да продължа да оказвам значимо влияние на и извън терена.

Времето ми на терена ме научи на безценни уроци за отдаденост, работа в екип и постоянство. Безкрайно съм благодарен за възможностите, опита и приятелствата, изковани през цялата ми кариера. Непоколебимата подкрепа от моето семейство и приятели и любовта към играта бяха движещите сили зад моето пътуване и аз ще съм вечно благодарен за това.

Докато се впускам в това ново приключение, се вълнувам от възможността да се върна назад и да променя живота на другите. Ангажирам се да използвам уроците, научени на терена, за да повлияя положително на общностите и да вдъхновя следващото поколение спортисти.

Искам да изразя най-дълбоката си благодарност на моите съотборници, треньори, персонал, фенове и всички, които бяха част от това забележително пътуване. Вашата подкрепа и вяра в мен допринесоха за моя успех.

И накрая, но най-важното, искам да благодаря на семейството си. Вашата непоколебима подкрепа, аплодисменти и любов подхраниха моята решителност и направиха това приключение наистина забележително. Завинаги ще нося спомените от играта пред вас с огромна гордост.

Въпреки че дните ми на терена може би са към своя край, любовта ми към играта и общността около нея ще продължи да процъфтява. Вълнувам се от бъдещето и от възможността да създам трайно въздействие извън полето.

Благодарим ви, че сте част от това невероятно пътуване. Очаквам с нетърпение новите приключения и предизвикателства, които предстоят.

С искрена признателност,

Вилян Бижев".