Реал Сосиедад се спаси от домакинска загуба срещу Алавес в първия си мач за годината в Ла Лига. Срещата на "Реале Арена" в Сан Себастиан завърши 1:1, като домакините стигнаха до точката с гол в добавеното време на Мартин Субименди. Преди това вратарят на "чури урдин" Алекс Ремиро получи червен картон в 36-ата минута, а Алавес поведе с попадение от дузпа на Луис Риоха в 76-ата.

Тимът от Витория не си беше взел поука от домакинското поражение срещу Реал Мадрид в предишния си мач. Тогава съставът на Луис Гарсия отново имаше числено предимство, но получи гол в добавеното време и загуби с 0:1.

Микел Оярсабал можеше да открие в полза на Реал Сосиедад след половин час игра, но се забави да нанесе удар и бранител на гостите го блокира. Малко по-късно Ремиро сътвори огромна глупост. Стражът на домакините излезе извън наказателното поле и спря топката с ръка, което означаваше директен червен картон.

До почивката Алавес не успя да се възползва от това, че е с човек повече, а и през второто полувреме не направи почти нищо в предни позиции. Стигна се обаче до 74-ата минута, когато Микел Мерино посегна излишно и фаулира в пеналта Андер Гевара. От бялата точка Риоха не остави шансове на резервния страж на Реал Сосиедад Унай Мареро.

Алавес се прибра да пази резултата и това беше голяма грешка. Домакините взеха инициативата и създадоха няколко чисти положения пред Антонио Сивера. Шут на Такефуса Кубо срещна напречната греда, а в заключителните секунди от добавеното време Умар Садик предизвика хаос в наказателното поле на Алавес и топката стигна до Субименди, който я прати в мрежата за 1:1.

В класирането Реал Сосиедад е на шесто място с актив от 32 точки. Тимът на Иманол Алгуасил е в серия от три поредни равенства. Алавес се намира на 15-а позиция със 17 точки, но няма победа от края на ноевмри.