Порто си заслужи участие на осминафиналите в Шампионската лига, след като спечели с 5:3 същинското голово шоу срещу Шахтьор (Донецк) на „До Драгао“ в последния мач на двата тима от груповата фаза на турнира.

Головата фиеста започна още в 9-ата минута, когато Вендерсон Галено даде аванс на домакините, след като със своя удар прати топката в опразнената противникова врата. Двадесет минути по-късно Данило Сикан по подобен начин възстанови равенството. Първоначално беше отсъдена засада на асистиралия му Олександър Зубков, но след намесата на ВАР попадението беше признато. Решението на съдиите е доста спорно, тъй като флагът за засада беше вдигнат още преди головия удар. В 43-тата минута Галено отново зарадва домакините, след като отбеляза втория си гол в мача със страхотен шут от границата на наказателното поле. 

🔎 | FOCUS

Wenderson Galeno put on a show in Porto's entertaining 5–3 win over Shakhtar Donetsk:

👌 51 touches
⚽️ 2 goals
🎯 4 shots/3 on target (1.00 xG)
🅰️ 2 assists
🔑 3 key passes
👟 21/28 accurate passes (0.21 xA)
⚔️ 7/14 duels won
📈 9.8 Sofascore Rating

🔥🔥#FCPFCSD… pic.twitter.com/xNPv538p7g

— Sofascore (@SofascoreINT) December 13, 2023

В 62-рата минута именно бразилецът пресече пас на съперников играч, напредна и подаде топката на Мехди Тареми, който с мощния си шут увеличи преднината на „драконите“. Десет минути след това Диого Коща отрази с крак удар на Сикан, но топката рикошира в съотборника му Стивън Еустакио за автогол в полза на „миньорите“. Въпреки това още в 75-ата минута домакините отново поведоха с два гола разлика, след като Пепе беше точен при центриране от корнер на Галено и така защитникът подобри собствения си рекорд за най-възрастен реализатор в турнира (40 години и 290 дни).

At 40 years and 290 days old, Pepe is the oldest player to score in the Champions League. Flying into the next round... ✈️🍷 pic.twitter.com/58G1DCU4aJ

— OneFootball (@OneFootball) December 13, 2023

В 81-вата минута Чико Консейсао се появи в игра и по-малко от 6- секунди по-късно отбеляза петото попадение за португалския гранд в мача. Синът на наставника на тима Сержио Консейсао се възползва от груба грешка на Валерий Бондар, след което нахлу в наказателното поле и прати топката покрай Дмитро Ризник за 5:2. В 88-ата минута гостите отнеха топката, което доведе до гол на тяхната резерва Егиналдо, чийто шут оформи крайния резултат.

По този начин Порто се класира за осминафиналите на турнира, завършвайки на второто място в група Н с актив от 12 точки, колкото има и първият Барселона,  който обаче е с две победи в преките мачове между двата тима. Шахтьор остана на третата позиция с 9 пункта, което праща тима в елиминациите на Лига Европа, а Роял Антверп приключи на последното четвърто място със само 3 пункта.