49 медала от Световни и Европейски първенства, Европейски игри и Балкански шампионати! Тази впечатляваща статистика демонстрира изключително силната 2023 година, която БФ Бокс изпраща. В тази бройка не влизат и множеството отличия, които бяха спечелени от нашите национали на други международни турнири, в които участваха през последните 12 месеца.

Сред най-големите успехи за изминалата година са и трите спечелени квоти за Олимпийските игри в Париж, дело на Станимира Петрова, Светлана Каменова и Хавиер Ибаниес.

В този период България излъчи цели 17 шампиони на голямата сцена! Със златни медали при мъжете и жените от Европейските първенства се отличиха Станимира Петрова, Хавиер Ибаниес, Ергюнал Себахтин и Радослав Росенов. Светлана Каменова спечели сребърен медал на Европейските игри в Краков (Полша), като грабна и бронз от Световното първенство в Ню Делхи (Индия). Вицешампиони на Европейската купа в Будва (Черна гора) станаха Ясен Радев, Радослав Росенов и Йордан Морехон, който спечели и бронз на Европейските игри.

Резултатите и силното представяне на боксьорите ни са показателни за добрата работа в БФ Бокс. И са предпоставка, че предстоящата 2024-а година ще бъде още по-ползотворна, с поглед към най-големия спортен форум на планетата – Олимпийските игри в Париж.

Общо спечелени медали от СП, ЕП, ЕИ, ЕК и БП – 49

Злато: 17

Сребро: 15

Бронз: 17