Атлетико Мадрид победи с 2:0 Лацио в директния спор за първото място в група "Е" на Шампионската лига. Антоан Гризман (6') и Самуел Лино (51') отбелязаха головете за "дюшекчиите", които записаха 20-и пореден домакински успех във всички турнири. Мадридчани си върнаха на "римските орли" за разочароващото равенство (1:1) във Вечния град, когато вратарят Иван Проведел донесе точката на тима си с гол в последните секунди. 

Атлетико събра 14 точки, а Лацио остана на втората позиция с 10 и също ще участва във фазата на директните елиминации. Фейенорд, който загуби с 1:2 визитата си на Селтик, е трети в крайното класиране и през пролетта ще участва в Лига Европа, а "детелините" отпадат от евротурнирите.

За разлика от миналата година, когато отпадна в груповата фаза, този път Атлетико си осигури място на 1/8-финалите още след петия кръг. “Дюшекчиите” финишираха без загуба и спечелиха групата си за първи път от сезон 2016/17. Те не познават вкуса на поражението в последните си 5 мача срещу Лацио. 

През уикенда Атлетико спечели с 2:1 срещу аутсайдера в Ла Лига Алмерия и изпревари Барселона в класирането. Симеоне очаквано направи няколко промени в състава си. На левия фланг Самуел Лино замени Родриго Рикелме, а в защитното трио до Стефан Савич застанаха Хосе Хименес и Марио Ермосо. В предни позиции си партнираха Антоан Гризман и Анхел Кореа, който беше предпочетен пред Алваро Мората. Аксел Витсел, Саул Нигес и Родриго де Пол бяха тримата в средата на терена.

🫡 ¡Estos son los once elegidos por @Simeone para el partidazo de hoy! pic.twitter.com/F31IHcYdj3

— Atlético de Madrid (@Atleti) December 13, 2023

Лацио прескочи групите на Шампионската лига за първи път в последните три години, след като направи обрат при гостуването си на Селтик. “Орлите” се нуждаеха от победа на “Сивитас Метрополитано”, за да изместят Атлетико от лидерската позиция, и се надяваха да повторят успеха от 1998 година, когато триумфираха в Мадрид на полуфиналите в Купата на УЕФА. Това обаче остава единствената победа на “бианкочелестите” от вече деветте им гостувания в Испания в евротурнирите. 

Адам Марушич се контузи при равенството срещу Верона в Серия “А”, но се възстанови за днешния двубой. Николо Ровела пък беше наказан и мястото му в халфовата линия зае Матиас Весино, който действаше до Луис Алберто и Матео Гендузи. В атаката на гостите започнаха Чиро Имобиле, Педро Родригес и Матия Дзакани.

📣 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐗𝐈 vs Atletico Madrid#UCL | #AtletiLazio #CMonEagles 🦅 pic.twitter.com/2R2kqL2XXU

— S.S.Lazio (@OfficialSSLazio) December 13, 2023

Началото на срещата беше повече от добро за Атлетико. Домакините притиснаха съперника в неговата половина и в 6-ата минута вече водеха в резултата. Лино проби отляво, Марушич не съумя да го спре и ниското подаване на бразилеца стигна до Гризман, който технично откри резултатас 14-ото си попадение през сезона.

Гостите веднага опитаха да отвърнат на удара. Дзакани си освободи пространство и шутира от границата на наказателното поле, но покрай вратата, пазена от Ян Облак. Малко по-късно словенецът спаси изстрел на Матео Гендузи.

В 24-ата минута защитникът на Лацио Марио Гола скочи най-високо в наказателното поле, но ударът му с глава попадна право в Облак. В 32-ата Лино показа техника и завърши хубава атака на домакините с изстрел в далечния ъгъл, но Иван Проведел внимаваше. Саул също можеше да вкара втори гол за Атлетико, но шутира високо над гредата.

В 36-ата минута Виксел пропусна с глава, а малко по-късно Марио Ермосо прати топката в мрежата на Лацио, но попадението му беше отменено след намесата на ВАР заради засада на Лино, който пречеше на Проведел. В края на полувремето Гризман влезе на скорост в наказателното поле, но ударът му не се получи.

На почивката Диего Симеоне реши да запази силите на Гризман и го смени с Мемфис Депай, а Чаглар Союнджу зае мястото на Хименес, който имаше жълт картон. В 51-ата минута Депай от трудна позиция свали топката за Лино, който с много красиво воле с десния крак не остави шансове на Проведел - 2:0.